blogpagina

Review rode wijn: Cune Rioja Reserva 2015 Gall & Gall

Rioja Cune Gall&Gall

Ik testte deze Spaanse rode wijn van de Gall & Gall, een blijvertje? Tijd om te proeven!

Rioja

Ik heb het al eerder gezegd in een andere review: Rioja is geen druivenras. Dit denken veel mensen. Rioja is de streek waar deze wijn wordt gemaakt. Het is het bekendste en belangrijkste Spaanse wijngebied voor rode wijn. Er wordt 75% rode wijn gemaakt en ook wat witte wijn en rosé.

Druivensoort
Tempranillo is hier de baas. Bijna 80% van alle druiven in dit gebied is tempranillo. Heb je een rode wijn uit Rioja? Dan weet je bijna zeker dat dit de tempranillo-druif is.

Reserva?
Op dit etiket staat: Reserva, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva zijn woorden die je op Spaanse wijnflessen kunt vinden. Deze woorden zeggen iets over de rijping (hoelang de wijn in houten vaten en in de fles heeft gelegen).

  • Joven: Geen of heel weinig houtlagering
  • Crianza: Minimaal 2 jaar op hout en in de fles geouderd. Hiervan minstens 6 maanden op eikenhout
  • Reserva: Minimaal 3 jaar gerijpt, waarvan minstens 1 jaar op eikenhout en de rest op fles.
  • Gran Reserva: Minimaal 5(!) jaar gerijpt, waarvan minstens 18 maanden op eikenhout.

Oke, genoeg informatie, tijd om te proeven!

Kleur en geur

De kleur is robijnrood en de wijn ruikt heerlijk. Even goed walsen dat glas en de geuren van vanille, tabak, bramen en kersen dwarrelen je neus binnen. Hmm dat ruikt goed.

Smaak, wijn & spijs

Eindelijk, tijd om te proeven. Ja mensen, hier word ik blij van. Veel smaak, zachte ‘gevoel’ en niet teveel tannines. Je proeft goed het zwarte fruit, de bramen en de zwarte besjes. Echt een flesje om van te genieten. Bij dat genieten hoort nu eenmaal toch ook iets lekkers. Iets om te knabbelen of een lekker diner. Hieronder wat combineer-tips, voor het ultieme genieten!

Wat eet ik bij de borrel?

Rioja is een uitstekende match bij chorizo. Ook alle soorten rauwe ham uit Spanje zijn een goede match.

Wat eet ik bij het diner?

Deze wijn heeft lekker lang liggen rijpen, dat matcht heel goed met vlees wat ook langzaam is gegaard. Denk aan pulled pork op een geroosterd broodje met barbecuesaus. Liever geen vlees? Deze wijn match ook goed met nacho’s (niet te pittig) en enchiladas of burritos. Ook met gegrilde paprika’s een topper.

Enjoy!

[table id=36 /]