blogpagina

Review witte wijn: Apostelhoeve Cuvée XII 2019

Apostelhoeve Cuvée XII 2019

Bij een heerlijk lentezonnetje op een vrije middag hoort natuurlijk een lekker glas witte wijn. Met Koningsdag voor de deur, testte ik de Limburgse Apostelhoeve Cuvee 2019, vers van de pers!

De Apostelhoeve

De Apostelhoeve is een echt familiebedrijf in Limburg. In 1970 begon ‘opa’ met de wijngaard. Het is het oudste wijndomein van Nederland. Tegenwoordig maken ze zes witte wijnen en twee soorten bubbels. In 2019 heb ik een bezoekje gebracht aan de wijngaard, dikke aanrader! Lees hier meer over de wijngaard en de wijnen.

Cuvee XII

Deze mooie fles wijn is een blend: hij is gemaakt van drie druivenrassen: 40% müller-thurgau, 30% pinot gris en 30% auxerrois. Dit is de wijn die ze het meest maken bij de Apostelhoeve. Laten we gaan proeven.

Apostelhoeve Cuvée XII 2019

Geur en kleur

De kleur van de wijn is heel licht, bijna waterig met een heel klein geel gloedje. Wat zit er veel geur in de wijn! Ik ruik perzik, peer en appel en een vleugje citroen.

Smaak, wijn & spijs

Hmm wat een toppertje heb ik hier te pakken. Heerlijk fruitig, fris en zacht. Al die geuren proef je ook goed terug in de wijn. Ik kan me oprecht niet voorstellen dat er mensen zijn die ‘m niet lekker vinden, haha. Zo zie je: Nederland maakt echt heerlijke wijnen. Soms hebben ze helaas een iets minder imago. Dat is dus echt niet terecht. Zeker niet deze wijn van de Apostelhoeve. Zo lekker in het zonnetje met een glaasje, daar hoort natuurlijk iets te knabbelen bij.

Wat eet ik bij de borrel?

Je kunt deze wijn eigenlijk bij veel dingen drinken, hij combineert makkelijk. Probeer bijvoorbeeld bruschetta met gerookte zalm of paling, een lekker kaasje op een toastje of simpel wat naturel chips of nootjes. Leef je uit 😉

Wat eet ik bij het diner?

Optimaal genieten? Serveer deze wijn bij asperges, op Limburgse wijze natuurlijk. Of wat dacht je van een heerlijke risotto met groene asperges? Geen asperge-fan? Ook een topper bij de sushi! Heer-lijk.

Proost mensen!

[table id=35 /]