blogpagina

Wijnen uit de Achterhoek van Wijnhoeve Kunneman

In Nederland wordt stiekem heel wat wijn gemaakt. In Zeeland, in Limburg maar ook in de Achterhoek. Daar trekken verschillende wijnboeren samen op. Tijd voor een test!

Ik ben een fan van Nederlandse wijn. Toen ik Wijnhoeve Kunneman via via tegenkwam, was ik meteen enthousiast om op onderzoek uit te gaan. De wijngaard ligt in Geesteren en is niet heel erg groot, namelijk 1,8 hectare. Ze verbouwen maar liefst negen soorten druiven. Wijn maken doen ze niet alleen maar samen met andere wijnboeren uit de Achterhoek.

Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers

Vanaf 2003 verbouwen wijnboeren op verschillende plekken in de achterhoek druiven. Tien enthousiaste Achterhoekse wijnboeren hebben toen besloten om een samenwerkingsverband aan te gaan: Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Samen hebben ze het doel om hoge kwalitatieve wijnen te maken.

Iedereen zijn verantwoordelijk voor de eigen wijngaard, maar materialen en kennis delen ze. Het maken van de wijnen doen ze ook samen en ze hebben een gezamenlijke wijnkelder. Wat tof dat ze met zijn allen optrekken. Zo maak je van meerdere relatief kleine wijnboeren een mooi bedrijf!

 

 

Tijd om te proeven!

Ik kan echt niet wachten om deze wijnen uit de Achterhoek te proeven. Ik proef er drie want één is geen natuurlijk ;).

Solaris op holt 2010, mijn favoriet
Wat een bijzondere, verrassende wijn! De kleur is donker goudgeel en je ruikt tropisch fruit: abrikoos, perzik, mango klein tintje vanille/honing. Door de gele kleur en geur verwacht je wat anders maar de wijn is heerlijk verfrissend. Zacht in de mond maar ook hoge zuren. Het heeft iets weg van een riesling. Je proeft dat die houtlagering heeft gehad door een bittertje. Echt iets bijzonders in je glas.

Goodgaon (blend) 2018
Een rode wijn, de kleur is paarsrood. Hij heeft veel geur, je ruikt rood fruit, aardbeien, kersen en eucalyptus. Deze wijn heeft echt een eigen smaak. Iets kruidigs, eucalyptus en iets van peper. Redelijk wat tannines in de afdronk.

Regent op holt – 2018
Dit is ook een rode wijn. Hij heeft minder geur dan de andere twee wijnen. De kleur is ook paarsrood. Je ruikt rood fruit: kersen/braam en een vleugje cacao. Het is een sappige wijn, zacht, soepel en lekker fris. Hij heeft minder tannine dan de Goodgoan.

Wat leuk om deze wijnen te proeven. Erg nieuwsgierig naar de wijngaard van Wijnhoeve Kunneman en de manier waarop de wijnboeren samenwerken. Deze zomer zeker een bezoekje waard, ook om de rest van de wijnen ook te proberen 😉 Heb jij weleens op bezoek geweest bij een Nederlandse wijngaard? Ik ben benieuwd!