blogpagina

Rosé uit Duitsland

Rosé uit Duitsland

Duitsland kennen de meeste mensen vooral van de witte wijn, zoals riesling, weissburgunder en silvaner. Qua rode wijn zie je hier vooral veel spätburgunder (dat is de Duitse naam voor pinot noir). Maar wist je dat ze in Duitsland ook heerlijke rosé maken? Dus rosé liefhebbers opgelet: stap eens uit je comfortzone en probeer er één uit Duitsland!

Hoe komt rosé aan zijn kleur?

Rosé wordt (bijna altijd) gemaakt van blauwe druiven, waar rode wijn van wordt gemaakt. De kleur zit namelijk in de schilletjes van de druiven. Het sap en het vruchtvlees zijn altijd transparant. Vergist de wijnboer de schilletjes kort mee met het sap, dan krijg je – je raadt het al- rosé! Hoe lang de schillen weken in het sap verschilt per wijn. Dat zit meestal zo tussen de twee en twintig uur. 

Spätburgunder en dornfelder

In Duitsland wordt veel minder rode wijn dan witte wijn gemaakt. 65% van de wijnen is wit, daarvan is 23% riesling. Van de druiven waar rode wijn van wordt gemaakt, wordt ook heerlijke Duitse rosé gemaakt. De twee meest aangeplante rode druivenrassen zijn spätburgunder en dornfelder.

Glas vol rood fruit

In Duitse rosé proef je vaak kersen, frambozen, bessen en aardbeien. Schenk een glas in en ga er even goed voor zitten. Je kunt de wijn ‘zo’ drinken, zonder iets erbij, met een goed gevulde borrelplank of je kunt er natuurlijk ook iets lekkers bij koken. Ga bijvoorbeeld voor een heerlijk stukje gegrilde vis, een frisse salade of ga helemaal op de Duitse tour en bak er een lekkere snitzel bij. Je Duitse rosé kun je bijvoorbeeld scoren bij Bergovino.

Wijntripje dichtbij huis

Zin in een uitje maar niet te ver weg? De wijngebieden de Moezel en de Ahr zijn goed aan te rijden vanuit Nederland. Zeker de moeite waard voor een weekendje of een midweek weg. Vooral de Ahr is dichtbij, op zo’n drie uur rijden waan je je tussen de wijnvelden en kun je genieten van een heerlijke Duitse rosé (en natuurlijk alle andere wijnen en lekkernijen). Tuf van wijngaard naar wijngaard, of huur een fiets, dan kan je net wat meer rosé soldaat maken 😉 Cheers!