blogpagina

9 Tips: Wat te doen in de Ahr in Duitsland?

Wat te doen in de Ahr

Zin in een wijntripje? In gemiddeld drie uur rijden vanuit Nederland zit je in de Ahr in Duitsland.

Een tof wijngebied. Er wordt veel meer rode wijn dan witte wijn gemaakt én het is een van de kleinste wijngebieden van Duitsland. Het is heerlijk vertoeven als je wijnliefhebber bent. Een (lang) weekend is genoeg om de streek te bekijken en te doen wat je wilt. Hieronder dé tips voor als je in de Ahr bent, enjoy!

1. Slaapplek/verblijfplaats

Bad Neuenahr-Arhweiler is een toffe plek om te slapen. Er zijn verschillende restaurants, barretjes en winkels. Je bent zo in de andere dorpjes. Kortom: een toplocatie.

2. Huur een fiets

Je las het hierboven al: je bent overal zo op de fiets. De streek bestaat uit verschillende dorpjes. Fietsen huren is daarom echt een aanrader! Je fietst zo van dorpje naar dorpje, er zijn goede fietspaden en het is supermooi langs de wijngaarden.

3. Bezoek de ‘grote’ wijnhuizen

De VDP, (Verband Deutscher Prädikatsweingunter) is een organisatie waarbij ongeveer 200 Duitslands beste wijnboeren zijn aangesloten. Je herkent het aan de adelaar met druiventros op de fles. In de Ahr zijn verschillende VDP wijnhuizen. Wij bezochten Jean Stodden in Rech, J.J. Adeneuer in Ahrweiler en H.J. Kreuzberg in Dernau.

4. Proef Ahr 6

En als je dan bij één van de VDP wijnhuizen binnenstapt, proef dan zeker Ahr 6. Dit is een soort port maar dan 100% gemaakt van spätburgunder uit de Ahr. En lekker dat ‘ie is! Een smaakbom, zacht in je mond en heerlijke aroma’s van donker fruit. Echt een pareltje. Bij Jean Stodden vertelden ze ons het verhaal van de Ahr 6. De VDP wijnboeren gingen naar Portugal en waren jaloers op port en de manier waarop dit gemaakt wordt. Ze dachten: dat kunnen wij ook! Ze maken de wijn met z’n zessen, vandaar de naam: Ahr 6. Sinds kort doet er nog een wijnboer mee en zijn ze dus met zeven, maar de naam veranderen ze niet, die blijft Ahr 6 😉

5. Bezoek de ‘kleine’ wijnboeren

Het is leuk om één of meerdere VDP wijnhuizen te bezoeken, maar minstens zo leuk (of misschien nog leuker) vind ik de kleine wijnboeren langs de weg. De familiebedrijven die een paar hectare druiven verbouwen en je vol trots hun wijnen laten proeven. Je kan overal naar binnen stappen en wijn proeven. Een paar aanraders: Max Schell , Franz Sebastian (die maakt creatieve wijnetiketten) en Adolf Schreiner. Hier neem je heerlijke wijnen voor een leuke prijs mee naar Nederland.

6. Wandel de Rode-wijn-wandelroute

Gek op wandelen? Trek je wandelschoenen maar aan. De Rode-wijn-wandelroute is een van de mooiste wandelroutes van Duitsland. De hele route is 35 km, maar je kan natuurlijk prima een (klein) deel lopen. Je loopt dwars door de wijnvelden, door de bergen met uitzicht op de dorpjes. Je hoeft alleen maar de bordjes te volgen met de rode druiventros en je gaat de goede kant op. Let op: het is wel flink bikkelen met stijle hellingen. Maar goed, dan heb je dat wijntje alleen maar meer verdiend!

7. Rodelen in Altenahr

Even iets anders dan wijn drinken? In Altenahr kun je bij de Sommerrodelbahn rodelen. Het is een baan voor kinderen en volwassenen dus niet heel groot, maar zeker leuk om tussendoor te doen! Hier staat meer informatie.

8. Uit eten bij Dinoris, bij Weingut Nelles

Lekker uit eten? Bij Dinoris kan je heerlijk tafelen. Het is een Grieks, mediterraans restaurant en zit in Weingut Nelles. Twee vliegen in één klap dus. Wij genoten van een heerlijk flesje weissburgunder van Nelles en smulden heel de avond van de gerechten. Ook nog eens voor een hele leuke prijs. Dikke aanrader!

9. Leukste wijnbar van de Ahr

In Bad Neuenahr-Ahrweiler zit je heerlijk knus op het terras bij Franz Coels. Heel gezellig, onder een grote boom, met heerlijke wijnen op de wijnkaart. Voor een klein hapje, zoals een flammkuchen of een blokje kaas, kan je hier ook terecht. Bijna elke avond sloten we de dag hier af. Echt even langs wippen!