blogpagina

Witte wijn: Grüner Veltliner, Lidl

De zon schijnt! Een goede reden om een lekker flesje wijn open te trekken. Van mijn collega Tom kreeg ik een fles Grüner Veltliner van de Lidl, ‘deze moet je echt proberen’ zei hij. Dit heb ik vanmiddag heerlijk in het zonnetje gedaan en dat is me heel goed bevallen!

Alsof Tom het wist, grüner veltliner is echt een van mijn favoriete wijnsoorten. Zeker in de zomer! Knisperend fris, licht en jong, ik krijg er geen genoeg van. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar deze wijn, let’s go!

Kleur en geur

De wijn heeft een blanke kleur met, de naam zegt het al, een groene ondertoon. Lekker laten walsen in je glas en dan ruik je een heerlijke frisse citrusgeur, ooh jongens mag ik al gaan proeven?

Smaak, wijn en spijs

Wat ben ik blij met deze tip, de wijn smaakt heerlijk fris en fruitig. Ik proef citrus en perzik. De wijn is zo jong en fris dat er een klein sprankeltje, tinteling in zit. Lekker om alleen te drinken maar zeg nou zelf, bij een borrel hoort toch eigenlijk ook iets te knabbelen of te snacken? Grüner veltliner is een wijn die redelijk goed past bij alle gerechten waarbij je witte wijn wilt drinken, hij combineert makkelijk. Hier een paar goede, lekkere aanraders:

Wat eet ik bij de borrel?

Combineer deze wijn eens met een lekker bordje sushi of toastjes met vis, geitenkaas of rauwe ham.

Wat eet ik bij het diner?

In Oostenrijk (waar deze wijn vandaan komt) drinken ze hem vaak bij een wienerschnitzel. De wijn gaat goed samen met bittere groenten zoals witlof of spruitjes en is lekker bij asperges en artisjok. Ook stevige gerechten zoals spaghetti carbonara kan de wijn goed aan. Vermijd pittig eten, dit matcht niet zo goed.

grüner veltliner Lidl

Bitte ein gespritzt

Lekker in de zon aan deze grüner veltliner? En nog eentje en nog eentje… Dat kan nogal aankomen. Sprits deze grüner veltlinter eens! Je doet dit door er een scheut water met bubbels bij te gooien. Resultaat: een heerlijke frisse versnapering waarvan je er heel wat meer kan drinken voordat je er morgen zelf groen uitziet. Let wel op dat je niet te veel water bij de wijn doet. 😉 Je moet de wijn nog wel goed proeven natuurlijk!

Proefnotitie

[table id=16 /]