blogpagina

Review witte wijn: Grüner Veltliner, AH

Grüner veltliner AH

Een topper als je het mij vraagt, deze grüner veltliner uit de AH excellent collectie. Waarom ben ik zo enthousiast over deze wijn? Lees snel verder!

Als je het hebt over een goede Oostenrijkse wijn, moet je het bijna wel over een grüner veltliner hebben. Dit is namelijk hét druivenras van Oostenrijk. En oh, ik ben er fan van. Toen ik vanmiddag bij de Albert Heijn deze wijn zag staan kon ik niet wachten om ‘m te proeven, tijd voor een review!

Kleur en geur

De kleur van de wijn is lichtgeel met een groene ondertoon. Dit is iets typisch voor een grüner veltliner, it’s in the name ;). In de geur ontdek je een klein pepertje, bloemen en een vleugje fruit. Ik vind de wijn lekker ruiken!

Smaak, wijn & spijs

Nu het leukste gedeelte, de wijn proeven. Zoals ik al dacht: heerlijk wijntje! Je proeft echt dat het een goede kwaliteit is, een frisse wijn maar ook een beetje kruidigheid. Echt een verfrissende, sappige wijn die goed in balans is! Een volle smaak met zachte zuren, deze lust ik iedere dag wel. Wat ik daar dan bij eet?

Wat eet ik bij de borrel?

Kies voor sushi, toastjes met vis of pittige nootjes/chipjes. 

Wat eet ik bij het diner?

Deze wijn is echt een goede match-maker en past bij zowel lichtere als krachtigere gerechten. Aziatische recepten matchen erg goed. Kies bijvoorbeeld voor een curry of een recept met gember, koriander of wasabi. Geen fan van de Aziatische keuken? Andere lekkere combinaties zijn: asperges, gevogelte of vis.

Grüner veltliner AH excellent

Doe mij maar een Gru-ve

Veel mensen, zeker degene die geen Duits spreken, vinden het lastig om ‘grüner veltliner’ uit te spreken. Daarom heeft de wijn een bijnaam gekregen: Gru-ve (spreek uit als groovy). Dit betekend hip, gaaf, geweldig.

Vind jij deze wijn ook groovy? Ik ben benieuwd, let me know!

Proefnotitie

[table id=13 /]