Misschien is het je weleens opgevallen, op (bijna) elke fles wijn staat in de kleine lettertjes vermeld: deze wijn bevat sulfieten. Oke, prima denk je waarschijnlijk. Maar wat zijn dat dan en waarom zit het in je wijn?
Wat zijn sulfieten?
Sulfiet is een verzamelterm voor alle stoffen met zwavel. Bij de vergisting van de wijn komt sulfiet vrij, sulfiet is dus van nature al aanwezig in wijn. Toch voegen wijnmakers vaak extra sulfiet toe, dit zorgt er voor dat voedingsmiddelen en dus ook wijn langer fris en houdbaar blijven. Het gaat de verkleuring tegen, houdt de wijn fris en fruitig en het zorgt dat er geen ongewenste bacteriën groeien.
In elke wijn zitten sulfieten
Ja echt, elke wijn. Bij het vergisten van wijn komen namelijk sulfieten vrij, die zitten er van nature dus al in. Nu denk je waarschijnlijk: als het toch in alle wijn zit, waarom staat het dan nog op de fles? Dit is in Europa verplicht sinds 2015. Want er is een (kleine) kans dat je allergisch bent voor sulfieten. Ben je allergisch? Er zijn veel bijwerkingen, meestal mild, zoals misselijkheid, hoofdpijn of problemen met je spijsvertering. Astmapatiënten moeten wel extra oppassen met sulfieten, hierdoor kan je veel last van je luchtwegen krijgen of een benauwd gevoel krijgen.
De veroorzaker van hoofdpijn?
Sommige beweren dat de sulfieten de veroorzaker van hoofdpijn zijn, maar dit is nog nooit wetenschappelijk bewezen. Dit kan wel als je allergisch bent voor sulfieten maar dit zijn maar weinig mensen. Dus heb je ‘the day after’ last van een katertje? Niet gelijk de sulfieten de schuld geven, je hebt gewoon een glaasje te veel op 😉
Is het slecht voor je?
Tsjah, dit is volgens mij ook een eeuwige discussie. Er zijn strenge regels aan de hoeveelheid sulfiet die in een wijn mag zitten en vaak zit er veel minder in. Ook zit sulfiet in veel andere producten, bijvoorbeeld in: bier, whisky, likeur, kruidenmixen, aardappelproducten, gedroogde vruchten en vlees. Zolang je geniet van je wijn en er geen flessen per dag van drinkt zal het allemaal wel meevallen!