Wanneer je aan wijngaarden denkt, waan je jezelf misschien al in Frankrijk, Italië of Duitsland. Ik zocht het (iets) dichter bij huis en ging afgelopen weekend op bezoek bij wijngaard Telgt in Ermelo voor een rondleiding en een heerlijke proeverij!
Op zaterdag 28 juli gingen we naar de wijngaard. We kwamen aan rond 15.00 uur en het stroomde van de regen. Om 15.15 uur was het even droog en pakten we onze kans, we kregen een erg leerzame rondleiding van Jan. Hij vertelde over zijn verhaal, hoe hij in 2005 verliefd werd op de Nederlandse wijnbouw, samen met zijn vrouw Hennie waagden ze de stap en begonnen een wijngaard. In totaal zijn er nu ongeveer 3000 wijnstokken aangeplant.
We kregen uitleg over de verschillende soorten druiven die ze verbouwen, proefden enkele van de druiven, en kregen informatie over de strijd tegen ‘vijanden’ zoals kraaien en het ‘suzuki-fruitvliegje’.
Geen bestrijdingsmiddelen
Wat ik erg interessant vond om te horen is dat er geen gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen tegen bijvoorbeeld het ‘suzuki-fruitvliegje’ of andere insecten. Ze planten bloemen die insecten aantrekken die dan weer de ‘vijanden’ bestrijden. Ook worden op het terrein bijen gehouden door een imker. Onderstaande netten bieden o.a. bescherming tegen de kraaien die ook wel een druifje lusten.
Wat is het suzuki-fruitvliegje?
Normale fruitvliegjes houden van rottend fruit, de suzuki-fruitvlieg wordt juist aangetrokken door onrijp fruit. Vooral rood fruit trekt de fruitvliegjes aan. Voor de wijnboeren zijn ze dus erg gevaarlijk voor de rode druivenrassen. Alleen de vrouwtjes zijn ‘gevaarlijk’, zij leggen hun eitjes in de druif. Elke dag wordt er gemonitord of er suzuki-fruitvliegjes zijn, met behulp van speciale vallen en natuurlijk worden de druiven zelf ook gecheckt.
Tijd om te proeven
Na de rondleiding was het natuurlijk tijd om te proeven. Inmiddels was de lucht volledig opengetrokken en zaten we heerlijk buiten in de zon. We begonnen met een droge witte wijn ‘Johanniter’ uit 2017 en een halfdroge witte ‘Johanniter’, we aten er een lekker graskaasje bij. De droge had mijn voorkeur, deze was heerlijk fris en jong.
De tafel werd opnieuw gevuld met hapjes waaronder truffelkaas in combinatie met een oudere witte wijn: een ‘Johanniter’ uit 2015. Deze wijn heeft veel meer body dan de eerste twee.
Na de witte wijnen kwam de rode wijn op tafel, gecombineerd met een oude kaas. Ook lekker, al vond ik de witte een stuk lekkerder. Er was aardig veel tannine aanwezig in de wijn, dit kwam ook omdat het nog een jonge rode wijn was, wanneer hij wat zou rijpen zou hij al anders proeven.
Als kers op de taart sloten we af met twee sterke dranken: ‘Binnenbrandje’ een Grappa, en een heerlijk koffielikeurtje. Ik snap waar de naam ‘binnenbrandje’ vandaan komt, goeie grutten, ik hou het toch maar bij de wijn denk ik 😉 Al kan ik het koffielikeurtje ook zéker waarderen.
Aanrader?
Ik raad je echt aan om eens een kijkje te nemen bij wijngaard Telgt! Je wordt warm ontvangen en al je vragen worden beantwoord.
Wijnbouw in Nederland, kan dat wel?
Jazeker, wijnbouw is heel goed mogelijk in Nederland. De wijnbouw in Nederland is nog vrij beperkt maar groeit steeds meer, superleuk toch! Natuurlijk zijn wijnboeren in Nederland erg afhankelijk van het weer, maar door de nieuwe minder schimmelgevoelige druivenrassen en het vroeger afrijpen van deze rassen is wijnbouw goed mogelijk.
Heb jij wel eens een Nederlandse wijngaard bezocht of Nederlandse wijn gedronken? Laat met weten hoe je dit hebt ervaren!