blogpagina

Alles over wijnen uit de Elzas, Frankrijk

Wijnen uit de Elzas

Hier vertel ik je alles over de wijnen uit de Elzas, in het Frans Alsace, die écht hun eigen karakter hebben.

In augustus 2019 heb ik een bezoekje gebracht aan deze prachtige streek, op 6 uurtjes rijden van Middelburg. In deze blog lees je alles over de hoogtepunten van dit tripje.

Eguisheim wijn Elzas

Druivenrassen

Geurige smaakbommen, dat is eigenlijk hoe je het best de wijnen uit de Elzas kunt verwoorden. In de Elzas wordt de meeste wijn gemaakt van één druivenras, er wordt niet veel geblend. Natuurlijk maakt het uit welke wijnmaker de wijn maakt, welke kwaliteit de wijn heeft en bijvoorbeeld in welke bodem de druivenplant staat, hoe elke specifieke wijn smaakt. Toch heeft elk druivenras zijn eigen kenmerken, geur en smaken.

Sylvaner

Een frisse, lichte wijn. Rijkt naar gemaaid gras, citrusvruchten en witte bloemen. Echt een licht wijntje om lekker voor het eten te drinken of met een lekker visje.

Pinot blanc

Zacht, rond en soepel, deze vriendelijke wijn is makkelijk te combineren met allerlei gerechten. Probeer ‘m eens met mosselen of asperges, smullen!

Riesling

Als ik een favoriet moét kiezen, dan is dit waarschijnlijk de riesling. Enorm veel smaak, krachtig, met een geur van citrusvruchten, mineraal maar soms ook bloemig. Doordat de wijn veel zuren heeft matchen ze ‘m in de Elzas vaak met zuurkool. Nou niet echt mijn favoriete maaltje maar ik kan je vertellen, zonder zuurkool is het ook ge-niet-en. Riesling kan je bij van alles schenken, maar doet het erg goed bij kip, vis en schaal- en schelpdieren. En ja, bij zuurkool dus. 

wijnstokken Elzas

Muscat

Wist je dat muscat zo’n beetje het enige druivenras is waarvan je in de wijn ook echt druiven ruikt? Test het de volgende keer maar eens als je een muscat proeft. Muscat maakt vaak zoete wijnen maar in de Elzas is de wijn droog, niet extreem-droog, het lijkt net of je rijpe, sappige druiven proeft. Dé perfecte combi met asperges, salades en andere groentegerechten.

Pinot gris

Pinot gris zullen de meesten wel kennen, of misschien zijn Italiaanse naam: pinot grigio. Toch smaakt pinot gris uit de Elzas heel anders. Vol, veel smaak en veel geuren: kruidig, bloemig en fruitig. Deze wijn matcht goed met Aziatisch eten, pompoen, koriander, pittig eten en kokos. Wat dacht je van een lekkere curry? Ik krijg er al zin in. 

Gewürztraminer

Het bekendste druivenras van de Elzas. Wát een geur! De geur spat uit het glas en is een geur die je niet vaak ruikt bij wijn. Je herkent een gewürtztraminer meteen aan de geur van rozen, lychee en mango. En wat heb ik een paar heerlijke exemplaren op, wauw! De wijn is vol, zwoel en echt anders dan anders. Een gewürtztraminer is een krachtige wijn en kan je combineren met (pittige) Thaise gerechten, blauwe kaas, maar ook op zichzelf is ‘ie heerlijk.

Pinot noir

De enige blauwe druif uit de Elzas, die zorgt voor de enige rode wijn en rosé uit de streek. Steek je neus in het glas en je ruikt rood fruit. Al is pinot noir het enige blauwe druivenras, toch kunnen de wijnen heel anders proeven. De ene fles is bijvoorbeeld heel licht en fruitig, de ander heeft meer body doordat ‘ie in houten vaten heeft gelegen. Zo zie je maar, hetzelfde druivenras, dezelfde streek maar allemaal weer anders. Dat maakt wijn nou zo leuk 😉

Bubbels, Crémant d’Alsace

Ja ja, ook in de Elzas maken ze bubbels, yes! Op elk terrasje kan je neerploffen voor een lekker glaasje crémant. Deze mousserende wijn wordt vaak gemaakt van pinot blanc, pinot gris, riesling of chardonnay. Ook is er een rosé-versie van, daar zit pinot noir bij. De bubbels worden op dezelfde manier gemaakt als champagne, de méthode traditionelle. Dat betekent dat de belletjes ontstaan in de fles zelf i.p.v. in een grote tank, zoals bijvoorbeeld bij prosecco. Dat is toch genieten, zo’n feestelijk, gezellig glaasje?

Wat staat daar?

Soms zie je een extra woord staan op een etiket van een wijn uit de Elzas, wat bedoelen ze hier nou mee? Geen zorgen, je leest het hieronder.

Alsace Grand Cru

Een Grand Cru is geen druivenras maar een kwaliteitskeurmerk. Een Grand Cru is een wijn die van de beste wijngaarden komt. Denk bijvoorbeeld aan een speciale bodem of de beste ligging in de zon. In de Elzas zijn er 51 Grand Cru gebieden. Ik heb in de Elzas een paar keer een ‘gewone’ wijn van een wijnhuis naast een Grand Cru van hetzelfde wijnhuis en dezelfde druif op, en je proeft écht het verschil. De wijn is vaak veel complexer, je proeft en ruikt meer verschillende dingen. Je kunt Grand Cru wijnen langer bewaren dan niet-grand cru wijnen. 

Schlossberg grand cru Elzas

Wijnen uit de Elzas

Vendage Tardive

Nog zoiets dat je op een fles wijn uit de Elzas kunt tegenkomen. Dit betekent: late oogst. De druiven voor deze wijn worden pas geoogst als ze overrijp zijn en een deel is aangetast door edele rotting. Klinkt vies, is het zeker niet! Het zorgt ervoor dat het sap in de druiven heel geconcentreerd is en veel suiker heeft. Deze wijn is dus altijd zoet en heerlijk voor na het eten. Echt een toetje van zichzelf.

Sélection de grains nobles

Als er sélection de grains nobles op het etiket staat, heb je echt een bijzonder flesje te pakken. Eigenlijk gebeurt hier hetzelfde als bij de vendage tardive hierboven, alleen worden dan echt alleen de druiven geplukt (met de hand) die die edele rotting hebben gehad. Voor zo’n glas moet je echt even lekker gaan zitten, de platenspeler aan, kaarsjes aan en volle bak genieten.