blogpagina

Wat te doen in wijngebied de Elzas in Frankrijk?

Segwaytour Elzas

De wijnstreek de Elzas in Frankrijk is het walhalla voor de wijnliefhebber en heeft de meest knusse dorpjes. Vanaf Middelburg ben je er binnen zes uurtjes. Hier vertel ik je over alle hoogtepunten!

Wijnen uit de Elzas

Geurige smaakbommen, dat is eigenlijk de beste beschrijving voor wijnen uit de Elzas. Er wordt vooral witte wijn gemaakt, van de druivenrassen: riesling, pinot gris, gewürtztraminer, pinot blanc, sylvaner en muscat. Voor de bubbels uit de Elzas, Crémant d’Alsace, wordt ook chardonnay en auxxerois gebruikt. Voor de rode wijn en roze Crémant wordt pinot noir gebruikt. Pinot Noir is de enige blauwe druif die in de Elzas groeit. Hier lees je alles over de wijnen uit de Elzas.

In deze blog vertel ik je over de leukste plekjes om te bezoeken als je in de streek bent.

Segway tour

Met een segway crossen door de wijngaarden. Dit staat bovenaan het lijstje omdat je dit ook echt móet doen. Dit was top, kriskras door de wijnvelden met het mooiste uitzicht. Het is wel belangrijk dat je van tevoren een afspraak maakt. Wij hebben dit gedaan bij het wijnhuis Cattin in Voegtlinshoffen, we hebben gewoon een mailtje gestuurd.

Eerst leer je in een paar minuten hoe je zo’n segway bestuurt, dan ga je op pad. Het is even wennen, zeker als je door de wijngaard racet, over stenen en grind, maar het is echt gaaf. Je hebt zo’n mooi zicht en ondertussen kan je al je vragen stellen aan de gids. Na anderhalf uur op de segway krijg je een rondleiding in de wijnkelder en daarna nog een proeverij met vier glazen wijn. Dit alles voor €57 euro per persoon. Geloof me, dit wil je niet missen!

segwaytour Elzas

Route des vins

Overal langs de weg zie je bordjes staan met: Route des Vins d’Alsace. Dé wijnroute van de Elzas. De wijnroute is 170 km lang en brengt je langs de leukste dorpjes, wijnhuizen en kilometers wijngaarden. Spring zeker een middagje in je auto en volg de bordjes. Zin in een drankje? Parkeer bij het eerste beste wijnhuis en stap naar binnen. Je kunt overal terecht voor een dégustation (proeverij) en een kijkje in de cave (kelder). Pas wel op, het is verslavend. Voor je het weet laad je je auto vol met de lekkerste wijnen. Aanrader voor een wijnhuis langs de weg: Paul Spannagel. Hier namen wij een doosje riesling en gewürtztraminer mee 😉

Route des vins Elzas

Eguisheim

Eguisheim is een heel knus plekje. Het dorp is rond gebouwd, om het kasteel heen dat in het midden stond. Superleuk om een ochtend of middagje rond te lopen en af en toe natuurlijk een glaasje te drinken. Wij proefden wat af bij Eichberg en namen een lekkere riesling Grand Cru mee. Zin in een hapje? Overal om je heen in de Elzas vind je tarte flambeé, je kent ‘t vast als flammkuchen. Smullen!

tarte flambee

Colmar

Colmar is de grote stad in de Elzas. Een hele mooie stad met leuke winkeltjes, bakkers, wijnwinkels en terrasjes. Ook kun je voor een paar euro een boottochtje doen. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Tip voor een barretje: Depart Des Barques. Heel gezellig aan het water waar steeds de bootjes langskomen. En niet onbelangrijk, tarte flambeé en vino all over the place.

Kayserberg

Nog zo’n gezellig dorpje, als ik nog een keer naar de Elzas ga dan zou ik hier overnachten. Wij zaten nu in Kientzheim maar hier was weinig te doen. Er was maar liefst één bar en één restaurant. Op zich een prima uitvalbasis omdat je toch veel met de auto doet, maar toch vond ik Kayserberg iets leuker, een stuk levendiger.

Kayserberg Elzas

Riquewir

Je raad het al, ook Riquewir is een heel knus dorpje. Alle dorpen in de Elzas hebben iets ‘Duits’, de Middeleeuwse straatjes en gekleurde huizen zorgen voor een goede sfeer. We stapten binnen bij de kleine wijnmakerij ‘Selig’ hier hebben we een doosje heerlijke pinot noir meegenomen, zeker een aanrader. Ze doen alles bij Selig zelf, in de wijnmakerij midden in het dorp. Ook is in Riquewir een museum(pje) ‘The Thieves’ Tower museum’. Best interessant om tussen het wijnproeven even te bekijken.

Kort samengevat: gewoon gaan! Neem wat dagen vrij en spring in je auto. In een midweekje kan je al hartstikke veel zien én proeven. Meer weten over de wijnen uit de Elzas? Dat kan hier, cheers!