blogpagina

Wijn uit Turkije

Wijn in Turkije

Bij Turkije denk ik al snel aan een ontspannen hammam behandeling, een kopje appelthee en heerlijke kruidige gerechten. Maar wist je dat er ook wijn wordt gemaakt? Turkije is zelfs één van de oudste wijnlanden van de wereld!

Overal druiven

In Turkije groeien veel, heel veel druiven. De meeste eindigen in druivensap of helemaal verschrompeld als rozijnen, niet in een flesje wijn. Van ongeveer 4% van alle druiven in Turkije wordt wijn gemaakt.

Een stukje geschiedenis

Turkije is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Vroeger, in de tijd van de Romeinen werd er veel wijn gemaakt. Vanaf 1453 kwam de Islam en werd wijn (bijna helemaal) verboden. De wijngaarden werden toen gebruikt voor het maken van tafeldruiven, druiven om te eten. In 1923 blies Mustafa Kemal, oprichter van de Turkse republiek, de wijnbouw opnieuw leven in. Thankyou!

Wijn in Turkije nu

Er wordt dus van ongeveer 4% van alle druiven in Turkije wijn gemaakt. In totaal is dit ongeveer 54,6 miljoen liter wijn per jaar. Dat is toch best wat hé? Kun je nagaan hoeveel druiven er in Turkije worden verbouwd. Ongeveer 60% van de wijn is rood, 40% wit. In het westen van Turkije gebruiken de wijnboeren internationale druivenrassen zoals sauvignon blanc, merlot en syrah. In het midden van ’t land staan vooral ‘autochtone’ druivenrassen, dus die echt uit Turkije komen. Die hebben mooie namen, wat dacht je van öküzgözü, sultanine of boğazkere?

Turkse wijn proeven

Dit in een notendop over Turkse wijn. Maar we sluiten de blog natuurlijk niet af voor we een glaasje Turkse wijn proeven. Ik proef de Paşaeli 6N. Deze beauty is gemaakt van 80% Karasakiz, een Turks druivenras en 20% Merlot. De Karasakizdruif wordt ook gegeten als tafeldruif. Dat komt bijna nooit voor, dat een wijndruif ook wordt gegeten of andersom. De wijn heeft 6 maanden in houten vaten gerijpt.

Hoe smaakt ‘ie?

De wijn heeft een lichtrode kleur. Er zit veel geur aan. Je ruikt rood fruit, rijpe kersen en iets kruidigs, een beetje vanille en kruidnagel. De wijn heeft een lichte body, net als de kleur. Er zit redelijk veel tannine in. Dat proef je doordat de wijn je mond uitdroogt na het nemen van een slok. De wijn smaakt frisser dan je verwacht als je ‘m ruikt. Er zitten aardig wat zuren in, waardoor het een frisse, droge, lichte rode wijn is. Leuk om eens te proberen in plaats van altijd te pakken naar de ‘bekende’ landen zoals Spanje en Frankrijk.

Heb jij weleens een Turkse wijn op? Let me know!