blogpagina

Wie, wat, wijn: wat is tannine?

wat is tannine

In de wijnwereld worden heel wat ingewikkelde tongbrekers gebruikt, zoals: decanteren, appellation, chaptaliseren, oxidatie, terroir en nog veel meer. Tijd om een nieuwe rubriek in de wereld te slingeren: wie, wat, wijn. Hier licht ik iedere dinsdag zo’n term uit en vertel je wat het is. Zo leer je iedere week wat meer over wijn, das toch fijn! Met vandaag in de hoofdrol: tannine

Je hebt vast weleens een rode wijn gedronken waarbij je zo’n wrang, bitter gevoel in je mond kreeg. Het voelt dan net alsof je gehemelte en/of tong uitdroogt. Dat komt dus door de tannine. 

Wat is tannine?

Tannine (looizuur) is een natuurlijke, plantaardige stof. Het zit in planten, pitten, vruchtenschillen, hout en blad. In rode wijn zit altijd tannine. Rode wijn krijgt namelijk zijn rode kleur door de schilletjes van de druif, hier zitten de kleurstoffen in (het sap is dus doorzichtig!). De schilletjes, pitjes en steeltjes gisten dus mee. Bij witte wijn worden de schilletjes en pitjes meteen uit het sap gevist dus hier zit (bijna) geen tannine in. Het kan wel, tannine zit namelijk ook in hout dus heb je een witte wijn die in een houten vat heeft gelegen? Dan kan er ook tannine inzitten, maar veel en veel minder dan in rode wijn.

Ga nou niet heel fanatiek om een doosje rode wijn bij de supermarkt om deze eens een paar jaar weg te leggen. Dan kunnen ze waarschijnlijk over een paar jaar door de gootsteen, zonde! De wijnen in het schap zijn (bijna) altijd ‘op dronk’ dat wil zeggen: plop maar open, lekker van genieten!

wat is tannine

Wijn loves tannine

Door tannine is de wijn langer houdbaar. Tannine zorgt ervoor dat je wijn veel langer goed blijft, hierdoor kan je rode wijn dus ook langer bewaren dan witte wijn. In witte wijn zit geen tot heel weinig tannine. Drink je een rode wijn waar veel tannine in zit (te) jong? Dan proef je de tannine erg goed, laat je diezelfde fles nog een jaartje liggen (knap van je!), dan wordt de smaak veel zachter. De tannine wordt dus minder naarmate je langer wacht.

Taste the tannine

Wil je tannine goed proeven? Bijt dan eens op een druivenpit, drink een slok koude groene thee of nog beter: leg het natte theezakje op je tong. Je proeft dan een bittere, wrange smaak. Tadaaa: dat is de tannine.

Dat is dus het verhaal van tannine. Over welke wijnterm wil je volgende week meer weten? Let me know!