Welke wijn past bij welk gerecht? Daar zijn stapels boeken over volgeschreven. In deze blog lees je de ‘basisregels’, zodat jij opzoek kunt naar dé wijn-spijs combinatie.
Als je de juiste wijn matcht met de juiste wijn maken ze elkaar nóg lekkerder. Een match made in heaven! Dat kan best nog knap lastig zijn. Je hebt namelijk niet één smaak in een gerecht en in een wijn, maar vaak allerlei verschillende. Het is niet zo simpel dat wijn x lekker is bij kip, want gril, kook of frituur je die kip? Eet je de kip met tzatziki, peper- of champignonsaus, of helemaal geen saus? En serveer je er rijst, taco’s of patat met mayonaise bij? Zo zie je maar dat alle smaakmakers in een gerecht meespelen in de combinatie met de juiste wijn. Hieronder de basisregels voor het combineren, zodat je aan de slag kunt met het zoeken naar een goede match. Wijn combineren kun je leren!
Harmonie, even ‘krachtig’
Als je wijn en een gerecht bij elkaar zoekt, zoek je naar de harmonie. Heh? Daar bedoel ik mee: als het gerecht en de wijn op elkaar lijken, qua kracht, mondgevoel en smaak, heb je een goede match. Dat klinkt misschien gek, maar stel je maar eens voor: een zware, lang gesudderde hachee, daar wil je een smaakvolle rode wijn bij, zoals een rioja reserva. Een frisse witte wijn met hoge zuren past daar totaal niet bij. Bij een lichte salade wil je juist een frisse witte wijn. Je zoekt dus naar een combi waarbij de wijn en het gerecht op elkaar lijken. Ze zijn maatjes, even krachtig en smaakvol. Natuurlijk kan soms een beetje spanning het gerecht specialer maken, maar dat mag nooit teveel zijn. Bij pittig eten past een wijn die iets zoets heeft, dit ‘blust’ de pittigheid in je mond.

Wat is het mondgevoel?
Als je iets eet of drinkt, geeft het een bepaald gevoel in je mond, het heeft een bepaalde structuur. Voelt het zacht of juist stroef, romig of strak? Denk bij romig aan iets met een roomsausje en strak aan een gerecht met zuren, bijvoorbeeld citrus, tomaat of een yoghurtdressing. Je kan ook een filmend, rond gevoel hebben in je mond. Als je bijvoorbeeld slagroom of roomijs eet. Probeer een wijn te zoeken bij het eten (of andersom), waarbij je hetzelfde gevoel krijgt in je mond. Eet je bijvoorbeeld gerookte zalm? Dat geeft een beetje een zacht gevoel in je mond, kies daar dan een chardonnay bij met een beetje houtlagering, die zorgt ook voor zo’n gevoel in je mond.
Aroma’s
Ruik en proef je bepaalde dingen in de wijn? Dit kan je ook terug laten komen in je gerecht. Dit zorgt er weer voor dat ze ‘op elkaar lijken’. Drink je bijvoorbeeld een viognier waar je perzik en abrikoos in ruikt? Combineer ‘m eens met een gerecht uit de Tajine met kip en abrikoos. Of combineer de ‘aardse’ geuren (zoals bos, paddestoelen) van een pinot noir met een gerecht met paddestoelen, bijvoorbeeld een risotto met champignons. Het kruidige, frisse, zachte van een vermentino (druivenras) matcht goed met het kruidige van een pasta met pesto, smullen maar!
What grows together, goes together
Dit geldt niet altijd, maar vaak geldt: blijf in de buurt. De regio waar het gerecht en de wijn vandaan komen, zorgt vaak voor een goede match. Bij een salade niçoise hoort eigenlijk gewoon een glas zalmroze rosé uit de Provence. In Zuid-Afrika zijn de rode wijnen vaak stevig, met een rook-aroma. Deze is heerlijk bij de typisch Zuid-Afrikaanse braai (barbecue), hoe ze daar vaak het eten bereiden. Rijke, volle tomatensauzen uit Zuid-Italië gaan hand in hand met de smaakvolle rode wijnen uit Zuid-Italië. Het klimaat speelt mee en een andere reden is dat eet- en wijnculturen samen zijn ontstaan. Wijn is door de jaren heen gemaakt om bij de plaatselijke gerechten op tafel te zetten.

Aan de slag!
De beste manier om erachter te komen wat goed bij elkaar gaat, is proeven, proeven en nog meer proeven. Schrijf je combinaties op! Hierdoor onthoud je goed wat je hebt geproefd en wat een succes was. Het is echt leuk om opzoek te gaan naar jouw perfecte match.
Voorbeelden
Op mijn blog verschijnen verschillende wijn-spijs tips. Hier alvast een paar weggevertjes:
- Italiaanse lasagna – primitivo, nero d’avola, merlot (veneto)
- Schnitzel met citroen – grüner veltliner
- Zuurkool met een speklap – verdejo, zweigelt
- Kaasfondue – fendant, pinot blanc
- Spareribs met ketjapsaus – cabernet sauvignon (VS), pinotage
- Cheesecake – muscat de rivesaltes
Have fun! Heb je dé wijn-spijs combinatie ontdekt? Ik hoor het het graag 🙂