blogpagina

Wijn in Japan, net zo goed als de sushi?

Wijn in Japan

Wij zijn net terug uit Japan en wauw, ik kan het iedereen aanraden! Wat een fantastisch land is Japan. We zijn zes dagen in Tokyo geweest, drie dagen in Kyoto en één dag in Nara. We hebben onze ogen uitgekeken, heel veel sushi gegeten en nog eens onze ogen uitgekeken.

Japan is een totaal andere wereld met de meest vriendelijke mensen, ‘rare’ dingen, manga, heerlijk eten, prachtige tempels en nog veel meer. Maar goed, ik dwaal af, we gaan het natuurlijk vooral over de wijn hebben.

Niet te hachelen

Een van de leukste dingen op vakantie vind ik altijd om naar de supermarkt te gaan. Om te kijken wat voor rare, aparte en andere dingen ze verkopen dan in Nederland bij de supermarkt, I love it. De eerste avond nam ik natuurlijk ook een flesje wijn mee, kan niet anders. Deze kostte ongeveer 600 Yen, we hadden toen nog geen idee hoeveel dat was maar dat bleek dus ongeveer €4,50 te zijn. Eenmaal op de hotelkamer kon ik niet wachten om te proeven. Nou, dat viel me een partij tegen. Ik vond het niet ‘niet zo lekker’ ik vond het echt gewoon smerig. Ik heb mijn glas niet eens leeggedronken, en believe me, dat gebeurt niet vaak bij mij. Druivenras? Geen idee, kan jij er iets van maken? 😉

Supermarkt Japan

Doe maar chic

Op een avond belandden we ineens heel spontaan bij een traditionele Japanse diner-show. We zaten zowaar in de VIP-lounge, hadden een heerlijke plank sushi besteld en besloten dan ook maar om er helemaal voor te gaan en er een goede fles wijn bij te nemen. Erg spannend want de goedkoopste wijn was €60 en Japans, gezien de enigste ervaring met Japanse wijn de avond ervoor was, zat ik toch een beetje te zweten. We namen de: Hokkaido Dry Kerner. We nemen een slok en we kijken elkaar aan, yesss! De wijn was echt heerlijk, we hebben er tot de laatste druppel van genoten! Totaal niet te vergelijken met de wijn (als je het zo kan noemen) van de avond ervoor.

Wijn in Japan

De leukste wijnbarretjes

Wat ik dus helemaal niet had verwacht was dat er zoveel wijnbarretjes waren. In Tokio zijn we er bij meerdere geweest, ze hadden allemaal een ruim aanbod met internationale wijnen en meestal maar één of twee Japanse wijnen. Soms moesten we even zoeken en zaten ze in een klein steegje. Ook zijn we bij een standing wine bar geweest, hier was dus geen mogelijkheid om te zitten ;). Eerst dacht ik shit, want na 15 km lopen door de stad heb je best zin om neer te ploffen met je glaasje vino. Toch was het een heel leuk concept, het heeft echt iets gezelligs! Ik heb best wat Japanse wijntjes geproefd maar bestelde af en toe natuurlijk ook weleens een lekkere Pinot Grigio of Sauvignon, gewoon omdat ik wist dat het lekker was 😉 Over het algemeen vind ik de wijn in Japan iets zoeter. Ik bestelde altijd de ‘dry’ maar toch zat er een licht zoetje in.

Wijn in Japan

Wijn in Japan

Sake

Waar Japan écht bekend om staat is Sake, deze traditionele Japanse drank wordt ook wel rijstwijn genoemd. Sake wordt gemaakt met sakerijst, een Japanse paddestoel, gist en water. Wij proefden het voor het eerst toen we helemaal waren natgeregend en ergens in een heel smal steegje in een heel klein restaurantje zaten. Hier was plaats voor maximaal 6 gasten. We dronken de sake warm, je kan het zowel warm als koud drinken. Het is echt veel lekkerder dan ik dacht, we werden er lekker warm van en na een kruikje sake liep ik opgewarmd met rode wangetjes verder door de straten van Tokio. Sinds die dag hebben we elke dag sake gedronken, het heeft ook wel wat, je krijgt het geserveerd in een kannetje van aardewerk met twee kleine ‘kommetjes’.

Wijn Japan

Wijn in Japan

Wijn in Japan

Ik raad Japan echt aan om naar toe te gaan, het heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Wil je nou echt op wijnreis, tsjah dan weet ik niet of Japan de juiste bestemming is. Er schijnt best veel wijnbouw te zijn maar omdat wij ‘maar’ twee weken in Japan waren en zoveel wilde zien hebben we dit niet opgezocht. Al met al, een reis om nooit te vergeten! Konnichiwa!