blogpagina

Wie, wat, wijn: wat is terroir?

wie, wat, wijn: wat is terroir

Het is weer dinsdag, tijd voor een nieuwe ‘wie, wat, wijn’. Vandaag in de hoofdrol: terroir. Wat betekent dit nou precies? Lees snel verder!

Waarom smaakt die pinot noir uit Nieuw-Zeeland van de lidl nou zo anders dan die pinot noir uit Frankrijk van de appie? Dit heeft natuurlijk met van alles te maken maar vooral met het terroir.

Terroir = alle natuurlijke (dus niet-menselijke) invloeden die een effect hebben op de smaak van de wijn. Hier hoort natuurlijk de bodem bij, maar ook de ligging van de wijngaard, hellingsgraad, het weer, het aantal zonuren en de natuur om de wijngaard heen.

Bodem

Er wordt vaak over terroir gepraat wanneer het gaat over de combi van de bodem en de druif. De bodem heeft namelijk veel invloed op de smaak. Er zijn veel verschillende bodemsoorten, die allemaal weer andere eigenschappen hebben. Huh wat bedoel je daar nou weer mee? Ik geef je wat voorbeeldjes:

Een bodem van kiezels zorgt bijvoorbeeld voor frisse, lichte wijntjes, terwijl een bodem van graniet juist volle wijnen geeft. Wijnen uit een bodem van kalksteen hebben een fijne, frisse geur en een hoog alcoholpercentage. De bodem in Champagne is rijk aan kalk, dit komt omdat hier heel lang geleden een zee lag. Alle fossielen van oesters, inktvissen en wat er allemaal nog meer rondzwom, zorgen voor een dikke laag kalk. Dit geeft veel frisheid aan de wijn en de bodem houdt warmte van overdag vast en geeft dit ’s nachts af. Dit komt zeker in het Champagne gebied, waar het heel koel kan zijn, goed van pas. Volg je het nog? Hier een klein overzichtje:

 • Kalk
  Hoog alcoholpercentage, elegant en fris, vaak goede kwaliteit wijnen
 • Kiezelbodem
  Zorgt voor lichte, frisse wijnen
 • Zandbodem
  Met een zandbodem krijg je vaak wijnen met veel geur en minder tannine (lees hier wat tannine is).
 • Graniet
  Warme, volle wijnen met veel body dus.
 • Klei
  Drink je een wijn die uit een bodem van klei komt? Dan heb je waarschijnlijk een stevige wijn te pakken, met veel body en kleur.
 • Leem
  Leem is korreliger dan klei, het bestaat uit grotere stukjes. De wijnen uit zo’n bodem hebben iets minder body en kleur.

Tsja, moeilijker is het niet, weer wat geleerd in 3 minuten 🙂 Is er een wijnterm waarvan je graag wilt weten wat het betekent of heb je een andere vraag? Let me know!