Dit is een wijn uit de Nieuwe Wereld, dat is een wijn uit de Oude Wereld. Oke, denk je waarschijnlijk. Maar wat betekent dit eigenlijk? Er is toch maar één wereld? Klopt! Maar in de wijnwereld zit het toch echt iets anders. Ik leg het je uit!
Eigenlijk is het simpel: de Oude Wereld zijn de traditionele wijnlanden in Europa waar al eeuwen wijn wordt gemaakt, zoals Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. De Nieuwe Wereld zijn de wijnlanden buiten Europa, zoals Californië, Zuid-Afrika, Chili en Nieuw-Zeeland. Over het algemeen kan je zeggen dat alle Nieuwe Wereld landen, behalve Californië, op het zuidelijk halfrond liggen.
Maar in die Nieuwe Wereld maken ze toch ook al lang wijn?
Yes, maar niet zo lang als bijvoorbeeld in Frankrijk, Italië en Spanje. In de oude wereld wordt al meer dan 7000 (!) jaar wijn gemaakt. Het waren vooral de Romeinen, die veel met wijnbouw bezig waren en dit gingen verspreiden in Europa. In de Nieuwe Wereld begon de wijnbouw zo ongeveer rond de jaren 1600/1700, hiervoor verbouwden ze ook al druiven maar deze aten ze alleen maar op (zonde natuurlijk). Het waren de ontdekkingsreizigers en daarna de missionarissen die wijnbouw verspreidden in de Nieuwe Wereld.
Smaak
Wijn uit de Oude Wereld kan elk jaar anders zijn, hoe de wijn smaakt heeft alles te maken met de boer en de oogst van dat jaar. De smaak wordt vaak gezien als authentiek. Wanneer je dezelfde wijn uit de Nieuwe Wereld van verschillende jaren proeft, is deze vaak hetzelfde. Ze werken vaker op grote schaal en mengen (soms) met verschillende jaren om te zorgen dat de smaak gelijk blijft.
Tradities
De Oude Wereld werkt met tradities, dit zijn vaak wijnbedrijven die van generatie naar generatie zijn gegaan, al heel lang bestaan en op hun ambachtelijke manier de wijnen maken. Zij hebben vaak veel aandacht voor de grond waar de wijn op groeit. In de Nieuwe Wereld is dit minder het geval, zij kijken wat de consument wilt en spelen hier op in, in plaats van vast te houden aan tradities. Ze hebben vaak minder ‘aandacht’ voor de grond, en de smaken die hieruit kunnen voortkomen in de wijn maar meer aandacht voor fruit. Vaak komen er soepele, fruitige wijnen uit de nieuwe wereld, lekker! Wat leuk is, is dat de wijnboeren in de Nieuwe Wereld nieuwe dingen kunnen uitproberen en experimenteren. In de Oude Wereld moeten wijnboeren zich veel meer aan allerlei regels en wetten houden. Zo mag je in bepaalde gebieden niet zomaar zelf kiezen welke druivenrassen je aanplant.
Voor jou als koper zijn Nieuwe Wereldwijnen vaak duidelijker, het druivenras en het land staan meestal groot op het etiket. Dit, in tegenstelling tot sommige wijnen uit de Oude Wereld, bijvoorbeeld Bordeaux. Je moet vaak maar raden van welk druivenras je borrel is gemaakt 😉 Of er staat bijvoorbeeld alleen Chianti, dan moet je maar weten dat dit een Italiaanse wijn is.
Oud of nieuw?
In beide ‘werelden’ worden verrukkelijke wijnen gemaakt. Zelf vind ik het authentieke en de tradities van de Oude Wereld heel charmant en echt wat hebben. Maar ik geniet ook intens van een fruitige Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland, een kruidige Syrah uit Chili of een zoet dessertwijntje uit Californië. Heb jij voorkeur voor de Nieuwe- of de Oude Wereld? Let me know!