blogpagina

Het bubbelt en het is geen champagne…

bubbles cremant

En ook geen cava of prosecco. Dit zijn de drie bekendste bubbels, maar er bestaan nog zoveel andere bubbels. Met de kerstboom in de kamer en de geur van verse oliebollen om de hoek, leek het me leuk om eens ‘random’ twee andere bubbels te testen uit de supermarkt, misschien zit er iets voor jou bij?

Champagne mag alleen champagne heten als het uit het wijngebied Champagne komt uit Frankrijk (zo dat is vaak champagne in één zin). Cava heet alleen cava als het uit Spanje komt en prosecco uit Italië. Als je denkt dat er in andere gebieden van deze landen of in andere landen of werelddelen geen bubbels worden gemaakt heb je het goed mis. Zo kan een cremant de Bourgogne (bubbels uit de Bourgogne, Frankrijk) niet te onderscheiden zijn van een champagne. Tijd voor een testje.

Crémant de Bourgogne, Lidl

Bij het boodschappen doen zag ik in de verte deze fles naar me staan loeren. Een poos geleden dronken we een crémant de Bourgogne bij de wijncursus en ik vond ‘m heerlijk. Het duurde dan ook niet lang voordat dit exemplaar in mijn karretje was beland. Twijfelen, daar doe ik niet aan, zeker niet voor die €6,50.

Tijd om ‘m open te knallen!

Een beter moment om deze bubbel open te ploppen was er niet: begin van de kerstvakantie, heerlijke kaasfondue, muziekje erbij en de kaarsjes aan. Inschenken maar! De wijn is mooi goudgeel, geler dan ik had verwacht. Hij ruikt een beetje naar appel en perzik, ruikt goed dus.

De wijn is toegankelijk, zacht en drinkt makkelijk weg, maar is ook zo weer weg. De afdronk (nasmaak) is kort. Bij oud en nieuw een feestje met veel mensen waaronder wijndrinkers en mensen die zelden een bubbel drinken, dan is deze wijn prima. Ik vind ‘m zelf iets te vlak en iets te simpel/saai.

Druivenras: pinot noir en chardonnay
Land, streek: Frankrijk, Bourgogne
Alcoholpercentage: 12%
Prijs: €6,50
Winkel: Lidl

Ja­cob’s Creek Char­don­nay Pi­not Noir brut cu­vée

Next! Wat is het toch zwaar zo’n blog bijhouden 😉 Tijdens het kerstboodschappen doen op zwarte zaterdag (vre-se-lijk) viel mijn oog, tijdens het slalommen en kinderen ontwijken door, op dit flesje achterin het schap. Een bubbel uit Australië, voor €7,- (normaal €10,50) leuk! Kerstavond was een mooi moment om deze eens lekker te proeven. Het blijft toch iets feestelijks om zo’n fles open te maken.

bubbels cuvee

Proeven!

Wist je trouwens dat je bij mousserende wijn (bubbels dus) niet moet walsen? In mijn blog over wijn proeven heb ik het over walsen, dit is niet nodig omdat de bubbels al voor zuurstof in de wijn zorgen en ze anders sneller wegvliegen 😉 Zonde natuurlijk. De wijn ruikt naar appel en een vleugje tropisch fruit, jummm. Deze is iets droger dan de crémant de Bourgogne van de Lidl, de zuurgraad is vrij hoog. Ik hou ervan maar het maakt ‘m iets minder toegankelijk voor niet-wijndrinkers. Er gebeurt iets meer in je mond, hij is iets ‘complexer’. Ik vind deze net iets meer hebben dan de bubbel van de Lidl die ik twee dagen eerder heb geprobeerd, maar smaken verschillen!

Druivenras: chardonnay en pinot noir
Land, streek: Australië, South Eastern Australia
Alcoholpercentage: 12%
Prijs: €6.99 (normaal €10,50)
Winkel: AH

Wil je met oud en nieuw een fles open knallen, denk dan eens aan deze alternatieven. Wil je wel een echte champagne? Stay tuned. Na de kerst verblijf ik in deze wijnstreek om de lekkerste champagne te ontdekken en van dichtbij mee te kijken hoe het wordt gemaakt. Aanstaande zaterdag lees je alles hierover op mijn nieuwe blog zodat jij deze lekkere champagne nog nét op tijd kan scoren 🙂