blogpagina

Wie, wat, wijn: 5 meest voorkomende wijnfouten

5 meest voorkomende wijnfouten

Wijn is een bijzonder product, een toverdrank kan je wel zeggen 😉 Er zijn ontelbaar veel soorten wijn, met allemaal weer een andere smaak. Soms vind je een wijn minder lekker of misschien zelfs vies. Dit kan je eigen voorkeur zijn maar het kan ook dat er een wijnfout in de fles zit. Hier vertel ik je over de 5 meest voorkomende wijnfouten.

1. Oxidatie

Waarom denk je dat je een geopende wijn maximaal enkele dagen kunt bewaren? Juist, anders oxideert de wijn. Door het contact met zuurstof oxideert je wijn. De wijn ruikt dan minder fris en kan een bruine gloed krijgen. Je kan dit proces vergelijken met een appel. Als je deze in stukjes snijdt en niet meteen oppeuzelt, worden de stukjes bruin. Oxidatie is niet altijd een fout. Bij sherry of tawny port bijvoorbeeld kan de wijnmaker dit expres in gang zetten.

2. Kurk

Kurk in je wijn is eeuwig zonde, je wijn kan meteen door de gootsteen. En nee, dan bedoel ik niet dat stukje afgebrokkelde kurk omdat het openmaken niet zo soepel ging. Ik heb het over de TCA bacterie, die kurk wordt genoemd. Hij heeft deze naam gekregen omdat de bacterie het meest wordt verspreid via kurken. Ongeveer 1 tot 3 procent van de flessen met kurk heeft te maken met deze bacterie. Maar pas op: ook bij een wijn met een schroefdop is er een kleine kans op kurk. De bacterie kan ook overgedragen worden door bijvoorbeeld wijnvaten of een slecht gereinigde fles. Ben jij een pechvogel want is je wijn besmet met kurk? Dan ruikt ‘ie vies, muffig. Naar nat karton, natte hond of een muffe kelder. Sorry, deze wijn is dan echt niet meer te redden, weg ermee! 🙁

3. Lichtschade

Wijn met UV-schade of lichtschade heeft, je raad het al, te lang in direct zonlicht of te lang onder kunstlicht gestaan. UV-stralen zorgen ervoor dat je de wijn minder lang kunt bewaren, het verouderingsproces in de fles wordt versneld. Vooral witte wijnen en bubbels zijn hier gevoelig voor. Heb je je weleens afgevraagd waarom witte wijnen vaak in groene flessen zitten? Precies, om de UV-stralen tegen te houden. Het is dan ook echt geen ramp dat je wijnrekje een klein moment van de dag wat zonnestraaltjes meepakt maar staat die elke dag echt lang in de zon dan zou ik een donkerder plekje adviseren.

5 meest voorkomende wijnfouten

4. Warmteschade

Shit, kan ik mijn wijn al niet meer in de zon zetten, moet ik ze zeker ook nog in de koelkast bewaren? Nou moeten, moeten, het is een feit dat wijn die je op kamertemperatuur bewaart, vier keer sneller achteruit gaat dan bij een temperatuur tussen de 12 en 15 graden. Heb je nou een paar flesjes liggen die je deze maand nog van plan bent om soldaat te maken dan zou ik je niet teveel zorgen maken 😉 Wil je je wijnen echt een poosje bewaren, langer dan twee jaar? Zoek dan een donker, koel plaatsje in je huis. Het best is natuurlijk een kelder of een wijnklimaatkast. Zorg ervoor dat de temperatuur niet teveel schommelt, bijvoorbeeld direct naast de radiator, een constante temperatuur is heel belangrijk.

5. Reductie

Denk je een lekker glaasje in te schenken, ruikt die naar verrotte eieren, knoflook of een verbrande lucifer. Bah, dan heb je waarschijnlijk gelijk geen trek meer in de wijn. Dit is reductie, zwavellucht. Dit ontstaat tijdens het maken van de wijn, er is dan iets niet helemaal lekker gegaan bij de vergisting. Decanteren kan helpen. Decanteren is het schenken van de wijn in een karaf. Helpt dit niet of te weinig, dan zou ik even teruggaan naar de winkel.

Dit zijn de vijf meest bekende/voorkomende wijnfouten. Helaas zijn er nog meer dingen die fout kunnen gaan. Behandel wijn daarom met liefde, dan proef je dit ook weer terug in de vorm van een heerlijk glaasje 😉 Wist jij dat wijn zo gevoelig product was?