blogpagina

Review port: Cockburn’s Fine Tawny, Albert Heijn

Cockburn's port fine tawny ah

Nu het steeds kouder wordt, krijg je toch zin om lekker op de bank te kruipen met een verwarmend drankje? Zo eentje waar je vanbinnen helemaal van gaat gloeien. Ik zou zeggen: schenk de port maar in! Is deze port van de AH een goede keuze? Lees snel verder.

Port heeft een ouderwets imago, en dat is zó zonde. Je mist echt iets als je niet af en toe van een glaasje port geniet. Ik ben dol op port, en dan vooral tawny port. Maar wat is port nou precies?

Wat is port?

Port is een versterkte wijn uit Portugal. Tijdens het maken van de wijn wordt extra alcohol toegevoegd. Meestal is dit heldere druivenbrandewijn. Dit voegen ze ongeveer halverwege de vergisting toe. Doordat gist niet (meer) werkt in een omgeving met veel alcohol, stopt de vergisting en blijft er wat suiker over (normaal wordt tijdens het gisten de suiker omgezet in alcohol). Hierdoor blijft de port deels zoet. Hmmm lekker 😉 Port heeft veel body, lekker veel fruit en een hoog alcoholpercentage, 18 tot 20%.

Tawny Port

Deze soort port heeft z’n naam te danken aan de kleur. De port heeft namelijk een taan kleur, een beetje bruinig. Tawny rijpt 3 tot 7 jaar op eikenhouten vaten. De smaak is zachter en complexer dan een ruby port. Meer weten over port? In deze blog lees je alles over port. Nu is het tijd om dit exemplaar van de AH te testen!

Geur & Kleur

De port ruikt naar gedroogd fruit. Ik ontdek vijgen, pruimen en rozijntjes. Ook kan je een caramel/chocolade geur ontdekken. Ach jongens, dat klinkt toch al verrukkelijk? De kleur is, je raad het al, helder rood met een bruinige tint.

port ah cockburn's fine tawny

Smaak, wijn & spijs

Yes! Tijd om te proeven. De port smaakt lekker zacht in je mond. Een rijke smaak van inderdaad dat gedroogde fruit dat je ook goed ruikt. Er zit ook nog aardig wat frisheid in de port, het is dus zeker geen mierzoete substantie. Ik ben fan, een heerlijk portje voor een (h)eerlijke prijs. Daar willen we natuurlijk ook wat bij knabbelen.

Wat eet ik bij de borrel?

Tawny port matcht heerlijk bij harde kazen en noten. Gooi die borrelplank vol met één (of meerdere) van de volgende kazen: manchego, oude Goudse kaas, gorgonzola en andere blauwe kazen. Ook lekker: gedroogde ham en geroosterde amandelen.

Wat eet ik bij het dessert?

Niet alleen is een portje lekker bij een goedgevulde borrelplank, ook bij een dessert is het de kers op de taart. Combineer deze tawny port met chocoladepudding, chocoladetruffels, vijgentaart of een crème brûlée.

Drink je al regelmatig port? Goed bezig! Wat eet jij hier het liefst bij?

[table id=32 /]