vegetarische en vegan wijn

Wijn is niet altijd vegetarisch of veganistisch. Huh, wijn is toch gemaakt van druiven? Klopt, maar toch is de meeste wijn niet vega en/of vegan. En nee, ik neem je niet in de maling. Benieuwd hoe dit in elkaar zit?

Niet meteen schrikken! Op het moment dat je geniet van een glas wijn, zitten er geen dierlijke middelen in, maar het is er in sommige gevallen wel mee in aanraking geweest. Welke dierlijke middelen zijn dit en waarom wordt het toegevoegd?

Wijn klaren

Het maken van een wijn is een heel proces, het begint in de wijngaard en het eindigt in de fles. Eén van de laatste stappen die een wijnboer neemt, is de wijn klaren. Dat wil zeggen: de troebele wijn helder maken, de vaste deeltjes verwijderen. Wijn kan op een natuurlijke manier worden geklaard, dit kost de wijnboer wel meer tijd. Het duurt lang voordat de zwevende deeltjes neerslaan en de wijn moet meerdere keren worden overgeschonken. Daarom wordt er bijna altijd een middel aan de wijn toegevoegd. De vaste deeltjes hechten zich aan dit middel en zo zakt alles naar de bodem en wordt het ‘bezinksel’ verwijderd. Middelen die vaak worden gebruikt om de wijn te klaren, zijn: visslijm, gelatine, melk-eiwit en ei-eiwitten.

Vegetarische wijn

Wijn is vegetarisch, als er geen gebruik is gemaakt van visslijm of gelatine, maar wel van melk-eiwit of ei-eiwit. Vegetariërs, inschenken maar!

Veganistische wijn

Je raadt het al, bij een veganistische wijn is ook geen gebruik gemaakt van ei- of melkeiwitten. Hoe wordt veganistische wijn dan helder, hoor ik je denken? Er is een plantaardige oplossing: bentoniet, dit is een soort klei. Een andere optie is dus de wijn natuurlijk te klaren, zonder een hulpmiddel toe te voegen. En het gebeurt ook wel eens dat een wijnmaker ervoor kiest om de wijn niet te klaren, klaar is kees!

Don’t panic

Geen paniek voor de vegetariërs of vegans onder ons die nu misschien toch anders naar hun wijntje kijken: naast dat biologische wijnen steeds meer in opkomst zijn, zien we ook meer vega of vegan wijnen op de markt. Kies je voor biologische wijn, dan zit je bijna altijd goed. Biologische wijnboeren maken hun wijn zo puur mogelijk. Wil je 100% zeker zijn? Kijk dan altijd goed naar het etiket als je een wijn koopt, grote kans dat je hier een logo spot met vega of vegan. Iedereen kan dus blijven genieten van een lekker glas vino, cheers!

Delen: