blogpagina

Op bezoek bij de Apostelhoeve in Limburg

https://www.bovino.nl/

Kom je in de buurt van de Apostelhoeve, dan heb je het idee dat je in een klein Frans dorpje rijdt. Wat een prachtig plekje! Benieuwd naar het verhaal en de wijnen van deze eerste Nederlandse wijngaard? Lees dan snel verder.

Afgelopen week werd ik samen met andere wijnbloggers, influencers en schrijvers uitgenodigd om kennis te maken met de nieuwe wijnen van de Apostelhoeve in Limburg. Wijnwuuf op avontuur: na twee uur in de auto met twee keer de verkeerde afslag en een lege internetbundel (lees: slechte google maps) kwam ik wonder boven wonder nét op tijd aan, en ik geloofde mijn ogen niet. Ineens waande ik me in een super charmant Limburgs dorpje, met op de heuvel een prachtig chateau: de Apostelhoeve. Het leek net Frankrijk. Ik werd meteen warm ontvangen met een glaasje bubbels, kijk, dan voel ik me meteen thuis.

Rondleiding van wijnmaker Robin

Robin Hulst (23), één van de drie wijnmakers leidde ons rond en vertelde vol passie over het familiebedrijf. Hij runt de Apostelhoeve samen met zijn vader en zijn opa. Zijn opa is in 1970 begonnen met de wijngaard, als eerste van heel Nederland, mensen verklaarde hem voor gek. Wie lacht er nu het hardst? 😉 Opa werkt met zijn 82 jaar nog 6 dagen per week hard mee, Robin vertelt dat hij vaak zelfs moeite heeft om ‘m bij te houden. Zo zie je maar, van wijn blijf je jong!

Ze maken nu ongeveer 115.000 flessen wijn per jaar en dit gaat alleen maar toenemen omdat ze extra wijngaarden hebben geplant. De nieuwe stokken beschermen ze met speciale kokers. Er lopen in dit gebied namelijk een stuk of 2500 konijnen, en ja, die hebben ook honger. Naast een aantal vaste druivensoorten, blijven ze experimenteren, vernieuwen en uitbreiden, gaaf om te zien wat voor passie deze familie heeft voor wijn.

Apostelhoeve

Tijd om te slurpen!

Van al die indrukken krijg je natuurlijk dorst, tijd om de wijnen te proeven! En niet zomaar wijnen, de nieuwe jaargang: 2018. We pinot gris barrique in het glas was de dag ervoor gebotteld! Dat is toch wel extra bijzonder. Tijdens de proeverij sloot de vader van Robin, Mathieu, aan. Dit zorgde voor nog meer verhalen en beleving bij de wijn die we proefden. We probeerde de Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, en maar liefst drie soorten Pinot gris. Ik vind ze stuk voor stuk verrukkelijk, door de mergelbodem hebben bijna alle wijnen een lichte sprankeling, jumm! Mijn favoriet: de riesling, wat een heerlijke, frisse wijn. Appel, peer en abrikoos spring uit het glas en de wijn is super in balans. Voor zoiets kan je me midden in de nacht wakker maken.

Lunchen bij café Sjiek

Nog een dikke vette tip: ben je in Maastricht? Ga dan zeker een hapje en drankje doen bij café Sjiek! Wat hebben we hier heerlijk genoten van de sfeer en het (hoe kan het ook anders in Limburg?) aspergemenu. Als voorgerecht kregen we een heerlijke aspergekroket, gevolgd door de asperges op Limburgse wijze of met old Amsterdam brokkelkaas. Asperges moeten zwemmen, dus we smikkelden van de asperges samen met een goed glas wijn, uiteraard van de Apostelhoeve. De cuvée XII, een top combinatie!

Sjiek Maastricht

Een dagje Limburg? Ga dan zeker eens langs bij de Apostelhoeve en kom er zelf tijdens een gezellige proeverij achter wat jouw favoriet is. Ben je nu zo enthousiast dat je de wijnen meteen wil proeven? Geen probleem, je kunt ze ook online bestellen op Bovino.nl. Laat je me wel even weten wat je ervan vond? Cheers!