blogpagina

Het verschil tussen champagne, cava en prosecco

verschil champagne cava prosecco 1

Iets te vieren? Daar horen bubbels bij, niets anders maakt een feest nóg feestelijker! Ga je dan voor een fles prosecco, cava of knal je een champagne open? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze drie?

De 3 bekendste mousserende (bubbelende) wijnen zijn toch wel prosecco, cava en champagne. Misschien denk je: ach, wat maakt het uit, het bubbelt toch allemaal? Klopt. Maar toch zijn er heel wat verschillen. Hier de belangrijkste:

Herkomst

Om te beginnen: de herkomst. De drie wijnen komen uit drie verschillende landen.

  • Champagne mag alleen champagne heten als het uit de Champagnestreek uit Frankrijk komt.
  • Cava komt uit Spanje. Meer dan 90% komt uit de wijnstreek Penedès, dicht bij Barcelona.
  • Prosecco is de Italiaanse van de drie. Deze komt uit de regio Veneto, ten noorden van Venetië, in Italië dus.

Druivenrassen en smaak

De 3 soorten bubbels worden allemaal gemaakt van verschillende druivenrassen, dit zorgt natuurlijk ook voor een andere smaak en geur.

  • Champagne: 3 druivenrassen. Chardonnay (wit), pinot noir (rood) en pinot meunier (rood). In de meeste gevallen is champagne een mix van de drie rassen maar er bestaan ook soorten van 1 of 2 druivenrassen. Champagne is de meest complexe van de drie: je kan de meest verschillende smaken proeven. Champagne heeft een soort krijtachtige smaak/geur. Dit komt door de bijzondere bodem in deze streek: vroeger was dit gebied een grote binnenzee, waardoor er heel veel kalk in de grond zit van bijvoorbeeld inktvis skeletten. Gezellig hè?
  • Cava: vooral de 3 witte druivenrassen: macabeu, parellada, xarel-lo. Voor rosé cava wordt vaak gebruik gemaakt van trepat, garnacha en monastrell. Ook wordt er wel eens chardonnay of pinot noir gebruikt. De smaak lijkt op champagne. Cava is iets milder van smaak en heeft iets minder frisse zuren, ook heeft cava iets kruidigs. Meestal zijn de bubbeltjes iets groter dan in champagne.
  • Prosecco: de wijn was vernoemd naar het druivenras, prosecco dus. Tegenwoordig heet het druivenras Glera. Het is dus hetzelfde druivenras, alleen de naam is veranderd. Prosecco is fruitig, smaakt vaak ietsje zoeter, is het meest toegankelijk.

verschil

Hoe maken ze ’t?

Champagne en cava worden gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Dit betekent dat de tweede gisting (waar de bubbels ontstaan) in de fles gebeurt. Bij prosecco gebeurt dit niet in de fles, maar in een grote roestvrijstalen tank. Hierdoor zit er minder kracht in een fles prosecco dan in cava of champagne. Champagne en cava moeten minimaal een aantal maanden rijpen in de fles (met de gist, dit wordt later verwijderd). Bij cava is dit minimaal 9 maanden en bij champagne minimaal 15 maanden. Tijdens dit rijpen met de gist wordt de wijn zachter, complexer en verfijnder. Veel champagneboeren gaan voor kwaliteit en laten de champagne langer liggen dan verplicht (15 maanden). Een vintage champagne, gemaakt van druiven van één (heel goed) wijnjaar, moet minimaal 3 jaar rijpen. Sommige flessen rijpen jaaaren lang.

Het proces om prosecco te maken is sneller en eenvoudiger dan bij champagne en cava. Daarom is prosecco goedkoper en snel op de markt. Door deze methode is prosecco wel minder lang houdbaar.

Bij prosecco wil je nog wel eens een draaidop tegenkomen. Bij champagne en cava is dit onmogelijk. Doordat de bubbels bij champagne en cava in de fles ontstaan, zit er enorm veel druk in een fles. Denk hierbij aan 6 bar. Dit is 3 keer zo veel druk als in een autoband! Daarom is de fles goed afgesloten met een goede kurk en een muselet (dat ijzerdraadje). Als je de kurk wegschiet, kan dit wel met 40 km per uur gaan, knallen maar!

Prijs

Als je het stukje hierboven leest, dan snap je wel dat prosecco de goedkoopste van de drie is. Je hebt al een lekkere fles onder de €10. Voor cava gaan de prijzen al iets omhoog, dan koop je een goede fles vanaf €10. Champagne is het duurst, je koopt een goede fles vanaf ongeveer €20. De prijzen voor champagne kunnen enorm hoog oplopen, zo betaal je voor een fles vintage Dom Pérignon uit 1998, €400. Dat is nog niks vergeleken met de Dom Pérignon Rose Gold (6 Liter) uit 1996. Hier betaal je €53.812,50 voor. Slik…verschil champagne cava prosecco

Bubbels, bubbles, overal bubbels

Als je denkt dat deze 3 dé mousserende wijnen op de wereld zijn, you’re wrong! Er bestaan nog enorm veel andere soorten bubbels. Een crémant bijvoorbeeld lijkt enorm veel op champagne en komt ook uit Frankrijk. Het heet geen champagne want het komt niet uit de champagnestreek. Zo heb je nog enorm veel andere soorten bubbels. In deze blog testte ik er een paar.

Wat kies jij?

Uiteindelijk is het maar net wat je zelf het lekkerst vindt! Mijn tip? Plop elke feestelijke gelegenheid een andere soort bubbels open en ontdek wat jij het liefst drinkt. Het leven is om te vieren!