blogpagina

Review rode wijn Albert Heijn: Berberana Red Dragon Gran Reserva

Review Berberana rode wijn AH

Tijd voor een review! Ik test een Spaanse rode wijn van de Albert Heijn. Hij heeft er al wat jaartjes opzitten, negen om precies te zijn. Tijd om ‘m eens te bevrijden na al die jaren opgesloten te zitten in de fles. Benieuwd of deze wijn een aanrader is? Lees snel verder!

Gran Reserva?

Op dit etiket staat: Gran Reserva, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Reserva, Gran Reserva, Crianza en Joven zijn woorden die je op Spaanse wijnflessen kunt vinden. Deze woorden zeggen iets over de rijping (hoelang de wijn in houten vaten en in de fles heeft gelegen).

  • Joven: Geen of heel weinig houtlagering
  • Crianza: Minimaal 2 jaar op hout en in de fles geouderd. Hiervan minstens 6 maanden op eikenhout
  • Reserva: Minimaal 3 jaar gerijpt, waarvan minstens 1 jaar op eikenhout en de rest op fles.
  • Gran Reserva: Minimaal 5(!) jaar gerijpt, waarvan minstens 18 maanden op eikenhout.

Een Gran Reserva bijvoorbeeld, ligt dus altijd pas in z’n zesde jaar in de winkel.

Review Berberana AH

Geur en kleur

De wijn heeft een donkerrode kleur en als je goed naar de randen van de wijn in het glas kijkt, zie je dat ze al een beetje waterig zijn/een bruine tint krijgen. Hieraan zie je dat de wijn wat ouder is. De wijn is niet heel intens van kleur, als je vanaf de bovenkant in het glas kijkt, zie je het steeltje van je glas zitten. Wanneer je de wijn ruikt, ruik je dat de druiven veel zon hebben gehad. Hij ruikt lekker naar rijp rood fruit, rozijntjes en vanille. Als je vanille ruikt, heeft de wijn -bijna altijd- houtlagering gehad.

Smaak, wijn & spijs

Het is een stevige jongen, je kan deze wijn beter al een uurtje van tevoren open maken. Dan kan de wijn een beetje bijkomen. Hij zit tenslotte al negen jaar opgesloten, laat ‘m even ademen. Na dat uur merk je dat de wijn veel vriendelijker en ‘ronder’ smaakt dan wanneer je de fles meteen soldaat maakt. Hij wordt namelijk soepeler door het contact met zuurstof. Maar nu de hamvraag: hoe smaakt ‘ie dan? Ik vind deze wijn heerlijk, je proeft als het ware de zon. Een volle smaak, rijp fruit en fluweelzacht in je mond. Hmmm, lekker. Omdat het een stevige wijn is, moet er wel iets bij eten. Maar dat is geen straf, toch? 😉

Wat eet ik bij de borrel

Dit is nou echt een wijn die goed gaat bij (pittige) droge worst en allerlei lekkere kaasjes.

Wat eet ik bij het diner?

Combineer deze wijn met stoofvlees, een biefstuk of ga helemaal de Spaanse tour en zet de tafel vol met tapas. Genieten!

[table id=27 /]