blogpagina

Urk, urk, urk in een fles wijn hoort een kurk

kurk of schroefdop

Veel mensen denken dat wijn met een echte kurk van betere kwaliteit is dan wijn met een schroefdop of een synthetische kurk, is dat ook zo? Ik vertel het je!

De sluiting van een fles wijn heeft alles te maken met het type wijn, je gebruikt voor de ene soort beter een schroefdop en voor de andere een kurk.

Natuurkurk

Een natuurkurk wordt gemaakt van de bast van een kurkeik. Het voordeel van natuurkurk is dat het elastisch is en dus makkelijk in de hals van een fles past. Ook heb je de heerlijke ‘plop’ wanneer je de fles openmaakt. Je wijn blijft goed afgesloten door de kurk maar de kurk laat ook een héél klein beetje zuurstof door, de wijn kan een beetje ademen. Dit is voor sommige (stevige) wijn goed omdat je deze lang kunt bewaren en door het contact met zuurstof wordt de wijn iets zachter en soepeler. Helaas heeft natuurkurk een groot nadeel, het kan besmet zijn met de TCA-bacterie. Je wijn is dan besmet met ‘kurk’ of de ‘kurkziekte’ en ruikt vies naar nat karton, deze kan meteen door de gootsteen, eeuwig zonde natuurlijk.

Synthetische kurk

Dit gevaar heb je bij de synthetische kurk niet. Deze is gemaakt van siliconen. Je kunt met deze kurk een wijn niet heel lang bewaren, ongeveer 2 of 3 jaar. De kurk kan dan namelijk ‘stijf’ worden, hierdoor sluit hij je wijntje minder goed af en kun je ‘m dus minder lang bewaren. Deze methode wordt dan ook gebruikt voor wijnen die je jonger drinkt dan wijnen met een natuurkurk die je jaren in je kelder kunt bewaren.

kurk op schroefdop

Schroefdop

De schroefdop is natuurlijk heel handig. Ideaal voor jonge wijnen, niet voor ‘bewaarwijnen’. De wijn wordt heel goed afgesloten, er komt helemaal geen zuurstof bij,  de smaak kan zich in de fles dus niet verder ontwikkelen maar dit is ook niet nodig bij wijnen die je jong hoort te drinken.

Conclusie

Complexe wijnen met natuurlijke kurk kan je langer laten liggen en wijnen met een synthetische kurk of een schroefdop drink je lekker jong. Laat je alsjeblieft niet afleiden door de sluiting van de wijn, de wijnproducent weet wat goed is en kiest de beste manier voor zijn wijn, de ene keer is dat kurk en de andere keer een schroefdop. 🙂