blogpagina

Alcoholvrije witte wijn, een uitkomst of een no-go?

Test alcoholvrije wijn

Ben je de bob, zwanger of is er een andere reden dat je geen alcohol drinkt? Ik ging de uitdaging aan en proefde blind samen met een vriendin twee alcoholvrije witte wijnen. Oja, ook Dubbelfris druiven… Benieuwd of we het verschil proefden?

Alcoholvrije wijn, I don’t know. In wijn hoort alcohol. Toch ben ik benieuwd hoe het smaakt. In deze blog test ik twee alcoholvrije wijnen, allebei wit. Misschien waag ik me later nog eens aan de rode wijn en/of bubbels.

Acoholvrije wijn, druivensap?

Dit had je misschien niet verwacht, alcoholvrije wijn was gewoon ‘echte wijn’, met alcohol dus. De alcohol wordt pas achteraf uit de wijn gehaald. Dit kan met twee moderne methodes, door de wijn in een soort turbine te halen vervliegt de alcohol. Bij de andere methode wordt doormiddel van een vacuümpomp de waterdamp en alcohol uit de wijn gehaald. Klinkt allemaal ingewikkeld, niet? Laten we maar gewoon gaan proeven of het wat is.

Wat gaan we proeven?

We proeven een alcoholvrije chardonnay van de Jumbo (€3,99), een alcoholvrije muscat van de Albert Heijn (€6,99) en dubbelfris druiven. Op de onderkant van de glazen plakken we stickers met wat het is en dan zetten we alles kriskras door elkaar. Tijd om te proeven, ik ben zo benieuwd!

Alcoholvrije wijn testen

Enj0y it chardonnay Jumbo

Ik ruik meteen dat dit de chardonnay is, hij heeft wel een chardonnay luchtje, maar dan veel viezer. We vinden allebei echt dat de wijn niet lekker ruikt. Tijd om te proeven. Helaas smaakt de wijn ongeveer zoals hij ruikt. Nope, niet te doen. De wijn smaakt niet naar wijn, haha. Je mist echt de alcohol, dat branderige warme gevoel. Nu is de smaak vlak.

Sangre de Toro muscat AH

Deze wijn ruikt veel beter dan de chardonnay, een stuk frisser en ook echt naar wijn. Zal het dan toch nog goed komen? Hmm nee niet echt. Oke, dit is wel beter dan de chardonnay maar alsnog vind ik het niet naar wijn proeven. Daarbij betaal je voor dit flesje zeven euro, dan moet het wel veel lekkerder zijn dan een frisje.

Eindoordeel

De Dubbelfris hadden we snel door, je rook en proefde meteen welke dit was :). We hadden beide wijnen allebei goed geraden. Maar, zijn er allebei echt geen fan van. Nu heb ik natuurlijk maar twee soorten geproefd en ik wil niet alles over één kam scheren. Toch blijf ik erbij: in wijn hoort alcohol. Geen alcohol?  Bestel dan beter een lekkere gingerale of een spa rood.

Heb jij weleens lekkere alcoholvrije witte wijn op? Laat het me weten!