Houd je van een smaakvolle, fruitige rode wijn? Dan is deze Italiaan misschien wel jouw nieuwe vriend. Ik testte de Fantini Primitivo van de Albert Heijn. Belissimo? Let’s find out!
Italianen hebben het toch maar goed voor elkaar hè? Echte levensgenieters kun je ze wel noemen. Urenlang in de zon tafelen, samenzijn en lekker eten en drinken. La dolce vita! Dat gaat (heel erg) vaak samen met een goed glas vino ‘on the side’. En lekkere Italiaanse wijnen om van te genieten, die zijn er genoeg. Tijd om deze rakker te testen.
Primitivo
Dit druivenras komt vooral voor in Puglia, Zuid-Italië. Of hoe je het ook kan zeggen: de hak van de laars. Het kan hier nogal heet worden en droog zijn maar dat is geen probleem voor de primitivo druif, wat een bikkel. De warme temperaturen en vele zonuren zorgen voor rijke, fruitige rode wijnen. Wist je dat deze druif ook veel in de Verenigde Staten voorkomt? Daar heeft het druivenras wel een andere naam: Zinfandel.
Kleur en geur
Genoeg geklets, tijd om te proeven. Voor we proeven kijken we naar de kleur en de geur. De wijn heeft een robijnrode kleur, niet heel licht, ook niet super donker, een beetje tussenin. Je ruikt zoet tabak, braam en pruim. Echt ‘warme’ geuren. Dat ruikt(?) naar meer, tijd om te proeven!
Smaak, wijn & spijs
Het is een soepele wijn, je proeft het zoete rijpe fruit. Er zit niet zoveel tannine in (het wrange gevoel, wat je hebt als je op een druivenpit bijt). Dit maakt hem lekker drinkbaar, een allemansvriend. Heerlijk bij allerlei (Italiaanse) hapjes en gerechten. Hier wat tips:
Wat eet ik bij de borrel
Antipasti natuurlijk! Denk aan Italiaanse vleeswaren, zoals: prosciutto, salami, truffelworst en ga zo maar door. De Spaanse kaas manchego is ook een top combi met deze wijn.
Wat eet ik bij het diner?
Primitivo past door zijn z’n aroma’s van donker fruit, licht zoetige smaak en pittige body goed bij rood vlees. Maar ook bij lasagne of gegrilde groente zit je goed. Enjoy!
[table id=33 /]