blogpagina

De lekkerste ‘opwarm’ wijnen

Opwarm wijnen

In de winter wil je een wijn waar je lekker van opwarmt. Na een lange wandeling op de bank ploffen, de kachel aan en urenlang borrelen. Wat voor wijn kies je dan? Hier zomaar wat opties waarmee je deze winter gebakken zit:

Tranquilo

Wist je dat Rioja geen wijnsoort is maar een streek in Spanje? De druif voor rode wijn in Rioja is Tempranillo. Kies een Crianza, Reserva of een Gran Reserva. Deze hebben een poos in houten vaten gelegen waardoor ze een heerlijk zachte, volle smaak krijgen. (tip: Zinio Crianza, Vliegendt Hert of online)

De woorden Reserva, Gran Reserva, Crianza en Joven zeggen dus iets over de rijping (hoelang de wijn in houten vaten en in de fles heeft gelegen).

  • Joven: Geen of heel weinig houtlagering
  • Crianza: Minimaal 2 jaar op hout en in de fles geouderd. Hiervan minstens 6 maanden op eikenhout
  • Reserva: Minimaal 3 jaar gerijpt, waarvan minstens 1 jaar op eikenhout en de rest op fles.
  • Gran Reserva: Minimaal 5(!) jaar gerijpt, waarvan minstens 18 maanden op eikenhout.

Een Gran Reserva bijvoorbeeld, ligt dus altijd pas in z’n zesde jaar in de winkel.

Bellisimo

De Italianen weten wel hoe je heerlijke wijn maakt. Kies een lekkere Valpolicella Ripasso of nog beter (wel duurder), een Amarone. Genieten geblazen! Het verschil? De druiven van de Amarone worden drie tot vier maanden gedroogd, waardoor het vocht minder wordt en de smaak veel geconcentreerder en rijker is. Fluweelzacht in je mond 😉 Voor de Valpolicella Ripasso wordt eerst een rode wijn gemaakt waarbij de druiven drie tot vier weken drogen, daarna worden de schilletjes van de Amarone toegevoegd aan de wijn, hierdoor begint een tweede vergisting. Resultaat: een geconcentreerde wijn met veel fruit. (Tip: Pagus Bisano Amarone, Gall&Gall)

Chil(i) aan

De druif Carménère komt uit Frankrijk maar is tegenwoordig dé trots van Chili. De wijnen zijn zacht en rond, donker van kleur en ruiken naar: zwarte bes, pruim, kers, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan daar nog chocolade bijkomen. Leg ‘m in een wijnvat en er je kunt ook nog eens koffie, peper, zoethout, kruidnagel en cederhout ruiken. Als dat geen winterwijn is…(tip: TerraPura, Jumbo)

Opwarm wijnen

Sit back and relax

Zwoel (gedroogd) zwart fruit en een beetje rokerig, dat is Zinfandel uit Californië. Nog zo’n volle wijn die het verdient om echt even lekker voor te gaan zitten. Muziekje aan, glas wijn in je hand, niks meer aan doen. (tip: Ironstone, Gall&Gall)

Po(r)tverdikkie wat lekker

Deze mag natuurlijk niet ontbreken aan dit lijstje. Een heerlijk glaasje port, ge-niet-en. Lees hier welke verschillende soorten er zijn en wat jou aanspreekt! (Tip: Graham Tawny, Gall&Gall en Cockburn’s Fine Tawny, AH)

Genoeg tips weer voor nu, al kan ik nog uren doortypen. Tijd voor een (verwarmend) wijntje. Cheers!

­­