blogpagina

Review rode wijn: Beaujolais-Villages Albert Heijn

Review Beaujolais Albert Heijn

Hou jij van lichte, fruitige rode wijn? Dan is deze Beaujolais-Villages van de Albert Heijn misschien wel iets voor jou. Ik heb ‘m in ieder geval al even voor je getest.

Wat is Beaujolais?

Beaujolais een wijngebied in Frankrijk. Het is een streek met een eigen karakter. Dat komt eigenlijk door drie dingen: het druivenras, de methode waarop de wijn wordt gemaakt en de bodem van graniet.

Druivenras

Heb je een fles waar Beaujolais op staat en is de wijn rood? Dan is het druivenras Gamay, geen twijfel mogelijk. Dit druivenras is heel fruitig en soepel, heeft weinig taninne, een hoge zuurgraad en niet heel veel body. Echt een frisse rode wijn dus. De bodem van graniet is perfect voor dit druivenras. Ongeveer 97% van de productie in Beaujolais is rode wijn, de overige 3% is wit: chardonnay.

Beaujolais Albert Heijn
Foto uit het boek: De Wijnkaart, alsjeblieft
Vinification Beaujolais

Wat een ingewikkeld woord hè? De meeste Beaujolais wordt volgens een speciale manier gemaakt. Dit heet ook wel: Semi (gedeeltelijk) Maceration (inweking) Carbonique (onder koolzuurgas). Ik ga niet helemaal op de details in maar het komt erop neer dat hele trossen druiven in een afgesloten kuip gaan. Door het gewicht gaan de druiven die van onder liggen open en komt het sap in aanraking met het gist. Gist zit van nature op de schil van de druiven. Hierdoor ontstaat koolzuurgas en is de kuip goed afgesloten van zuurstof. Laag voor laag vergisten steeds meer druiven. Zo krijg je heel veel frisse geuren van rood fruit. Dit duurt ongeveer 6 tot 10 dagen. Op en duur heeft de massa zo’n 6 tot 8% alcohol en stopt het proces. Het sap wordt afgetapt en de druivenmassa geperst. Nu gaat het gisten verder op de gewone manier. Dat is in een wijndop uitgelegd hoe Beaujolaise wordt gemaakt. Nu maar eens proeven!

Geur en Kleur

De wijn is mooi helder, lichtpaars. Hij ruikt, zoals je al verwacht, heerlijk fris naar rood fruit. Ik ruik braam, framboos en een vleugje viooltjes. Vandaar dat vrolijke etiket denk ik 😉 Smaakt ‘ie net zo fris als die er uit ziet? Let’s find out!

Smaak – wijn en spijs

Hij smaakt precies zoals ik dacht: erg soepel, fruitig, sappig en niet veel tannines. Goede tip: drink deze wijn licht gekoeld! Zo rond de 12/13 graden. Bewaar hem in de koelkast en haal ‘m een uurtje á anderhalf uur van te voren eruit. Ik vind het een beetje een zomer-/lentewijn die je lekker een beetje koel kunt drinken en waar je na enkele glaasjes niet meteen op je kop staat. Dat is natuurlijk mijn mening, misschien drink jij ‘m liever hartje winter.

Review Beaujolais Albert Heijn

Wat eet ik bij de borrel?

Heerlijk bij een toastje met gerookte of zoet-zure zalm (ja, je kan ook rode wijn drinken bij vis). Ook rauwe ham zoals serranoham, noten of gewoon een bakje naturel chips gaan hier prima bij.

Wat eet ik bij het diner?

Je verwacht het misschien niet maar deze wijn is heerlijk bij boeuf bourguignon, of combineer hem met een lekkere tonijnsteak. Ook gebraden kip past hier goed bij. Eigenlijk is Beaujolais een van de rode wijnen die bijna bij ieder gerecht past. Cheers!

[table id=22 /]