blogpagina

Italiaanse wijn en spijs tijdens masterclass van Dal Cero

Dalcero masterclass en wijn en spijs

Welke wijn serveer je bij een Italiaans gerecht? Van wie kan je dat beter leren dan een Italiaanse met een wijndomein? Ik volgde een masterclass van Francesca Dal Cero uit Italië bij het Vliegendt Hert in Middelburg. We proefden haar lekkerste wijnen gecombineerd met heerlijk eten. Blijer kan je me niet maken, hier moest ik bij zijn!

Wijnhuis Dal Cero in Italië

Dal Cero is een wijndomein in Italië. Francesca, die ons tijdens het wijn en spijs diner alles vertelt over de wijnen, runt het bedrijf samen met haar twee broers. Haar opa is jaren geleden begonnen. Ze hebben twee wijngebieden: in Toscane en in Veneto. Francesca is heel vriendelijk en vertelt op een leuke manier bij elke wijn die wordt ingeschonken het verhaal achter de fles. In totaal proefden we negen wijnen van Dal Cero, gecombineerd met een heerlijk Italiaans diner van de koks in het Vliegendt Hert. Ik vertel je per gerecht mijn favoriete wijn, deze moet je ook zeker een keer proberen! Weet je meteen wat je er bij kunt kokkerellen 😉 Let’s get started!

Dal Cero Vliegendt Hert

Aperitief

We begonnen met een lekkere bubbel vooraf. Een brut, gemaakt op de méthode traditionelle. Dit is de manier waarop champagne ook wordt gemaakt: de tweede gisting vindt dan plaats in de fles. Lekker fris met een subtiele bubbel, doet echt niet onder aan champagne! De prijs is veel leuker dan die van champagne: je koopt een flesje voor €17,95. Na het aperitief gaan we… juist, eten!

1. Vitello Tonata & Soave en Pinot Grigio

Had ik al verteld dat we bij elk gerecht twee bijpassende wijnen kregen? Dubbel genieten dus! De Pinot Grigio kende ik al, deze is  vol van smaak en ruikt lekker naar sappige peer, hij kan de zoute ansjovispuree bij de vitello tonata beter hebben dan de soave. Toch is de soave mijn favoriet van de twee. Mineraal, licht en vol aroma’s van tropisch fruit. Deze beland zeker van de zomer nog eens een paar keer in mijn koelkast. Voor de prijs laat je ‘m ook niet liggen, je koopt een fles voor €8,99. Klaar voor de volgende? Ready, set, go!

Dalcero pinot grigio, Dalcero Soave

2. Pasta met gamba’s, mosselen en vongole & Pinot grigio en Miraly rosé

Denk je aan Italiaans eten, denk je aan pasta. Het tweede gerecht was een echte zomerse pasta met knoflookolie, gamba’s, mosselen en vongole. Hierbij dronken we twee glazen rosé. Wist je dat de druif pinot grigio helemaal niet wit is? De kleur van de druiven varieert van een soort grijs tot blauw tot roze. Soms komen deze kleuren allemaal in één tros voor. De rosé van pinot grigio is heel licht roze. Het sap heeft één nacht met de schilletjes contact gehad, daar komt de roze kleur vandaan. In de schilletjes zitten namelijk de kleurstoffen, niet in het sap. De Miraly is ietsje donkerder en ruikt heerlijk naar aardbei en bessen. Met zo’n glas rosé in je hand waan je je al helemaal in de zomer, genieten! Mijn favoriet van de twee: de Miraly (€13,95)

3. Runder picanha & Preziosaterra en Selverello

Tijd voor het hoofdgerecht. Een heerlijk stuk vlees, daar hoort natuurlijk een goed glas (of twee) rode wijn bij. De Preziosaterra (blend van syrah en sangiovese) ruikt zwoel naar zwart fruit en is heerlijk zacht in je mond. Perfect bij dit gerecht! De serverello is nog iets steviger en voller. Echt een krachtpatsertje! Mijn favoriet bij dit gerecht is de preziosaterra, deze koop je voor €13,95.

Dal Cero wijn middelburg

4. Kaasplankje & Valpolicella Ripasso en Amarone

Kaas en wijn is toch wel echt een match made in heaven. Toen ik de bordjes uit de keuken zag komen ging ik ook meteen stralen. En dan óók nog eens twee heerlijke wijnen: Valpolicella Ripasso en Amarone, yes! De Amarone is de meest speciale van de twee. Deze ruikt naar kersenjam, vanille, drop en cederhout. De druiven worden handgeplukt en daarna drie tot vier maanden gedroogd, waardoor het vocht minder wordt en de smaak veel geconcentreerder en rijker is. Fluweelzacht in je mond 😉 Voor de Valpolicella Ripasso wordt eerst een rode wijn gemaakt waarbij de druiven drie tot vier weken drogen, daarna worden de schilletjes van de amarone toegevoegd aan de wijn, hierdoor begint een tweede vergisting. Resultaat: een geconcentreerde wijn met veel fruit. Hier was de Amarone voor mij toch echt de winnaar, ultiem genieten dit. Je snapt dat met al dit werk de prijs wel wat hoger ligt, je koopt een fles voor €45. Dan heb je ook wel echt iets bijzonders te pakken!

Dal Cero Vliegendt Hert

Ook deze lekkere Dal Cero wijnen proberen?

Ook eens zo’n masterclass meemaken? Houd de website van het Vliegendt Hert in de gaten, hier is regelmatig iets te beleven! Wijnen inslaan voor je Italiaanse diner, voor een cadeautje of gewoon lekker voor jezelf? Al deze wijnen van Dal Cero kun je halen bij het Vliegendt Hert in Middelburg. Staat jouw gerecht hier niet tussen en weet je nou niet weet welke je het best kan halen? No worries, je kunt er met al je (Italiaanse) vragen terecht. Of je gaat helemaal niet koken en schuift gewoon in het restaurant aan, ik zou het wel weten 😉