Op de wijnafdeling in de supermarkt of slijterij zie je vaak veel prijsverschil in wijn. Waarom is dit prijsverschil zo groot? Betekent dit dat de goedkopere wijn slecht(er) is? Nope, dit is niet per se zo! Huh, hoe zit het dan? Ik vertel het je!
Natuurlijk zit er kwaliteitsverschil in wijn en zie je dit terug in de prijs. Vanaf 5 euro kan je eigenlijk pas een ‘fatsoenlijke’ fles wijn kopen. Als je een fles in de supermarkt koopt, betaal je voor van alles. De fles, het etiket, de logistiek, BTW, accijns, winst voor de supermarkt en ga zo maar door. Als je een fles wijn van 2,99 koopt, krijgt de wijnboer hier max. 50 cent voor. De echte wijn die je afrekent is dus maar 50 cent waard!
Oke, dus vanaf 5 euro kan je een fatsoenlijke wijn kopen, good to know! Maar dan alsnog zijn er enorme verschillen in prijs te zien! Dit ligt aan allerlei factoren. Hier de belangrijkste drie:
1. Where’s the wine?
Zijn de herkomst, grondsoort en het klimaat ideaal voor de wijn of brengen deze meer risico’s met zich mee? Staan de wijnstokken op een steile helling waar mensen moeten klauteren of op een stuk vlak land? Hoe is de bodemkwaliteit, welke smaken kunnen deze overbrengen (bijv. kalk)?
2. How it’s made.
Het productieproces is erg belangrijk voor de uiteindelijke prijs van een fles wijn. Worden alle druiven met een machine geplukt of gaan mensen met de hand aan de slag en plukken ze alleen de beste trossen?
Doen de wijnboeren aan ‘uitdunnen’? Dit betekent dat ze delen van de trossen, of gehele trossen verwijderen. Lijkt misschien zonde, is het niet! Zo krijgen de overgebleven druiven aan de stok meer voedingsstoffen. Hierdoor krijgt de wijn veel meer smaak en aroma maar is de opbrengst van de hoeveelheid druiven minder.
Worden de druiven ontsteelt of in zijn geheel geperst? Rijpt de wijn voor een korte of een lange tijd? En op welk materiaal? Een eikenhouten vat (225 liter) kan slechts 3 keer gebruikt worden en kost al snel 700 tot 1000 euro. Dit zijn enkele keuzes die wijnboeren moeten maken, welke de kwaliteit en de prijs van een wijn beïnvloeden.
3. Doe mij maar 10 doosjes
Niet te vergeten, wat is de vraag naar een bepaalde wijn en wat is het aanbod? Neem bijvoorbeeld champagne. In bijna heel de wereld willen mensen champagne drinken maar dit mag slechts in één gebied geproduceerd worden. Heel veel vraag en niet heel veel aanbod, de wijnhuizen kunnen er flink geld voor vragen. Eigenlijk is het net een veiling.
Altijd het belangrijkst
Het allerbelangrijkste: wat vind jij lekker? Bij de wijncursus proefde ik wel eens een wijn die per fles zo 30 of 40 euro kost en ik vond hem echt niet altijd lekker. Soms probeerde we een dure naast een fles van 7 euro en vonden de meeste die van 7 euro lekkerder. Probeer te ontdekken waar jouw voorkeur in wijn ligt, laat je hierbij niet teveel afleiden door prijzen maar ga gewoon lekker veel proeven, vast geen straf toch? 😉