blogpagina

Op bezoek bij Chateau Amsterdam

Chateau Amsterdam

Wordt er wijn in Amsterdam gemaakt? Jazeker! Sinds 2017 staat midden in onze hoofdstad Chateau Amsterdam. Ik ging op bezoek en proefde uiteraard alle wijnen. Benieuwd welke wijnen ze hier maken? Hier lees je het!

Op het industrieterrein bij ’t IJ is een grote loods omgebouwd tot een heus Chateau. Wat een toffe plek! De inrichting is industrieel en er hangt een goede sfeer. We worden hartelijk ontvangen en alles voor de proeverij staat al klaar. Let’s go!

chateau amsterdam

Winery

Passie voor wijn met iedereen delen, dat is wat Chateau Amsterdam wilt. En wat een gaaf concept! De druiven voor de wijnen die hier worden gemaakt komen uit het zuiden: uit Spanje, Italië en Frankrijk. De druiven worden gekoeld binnen 24 uur na de oogst naar hartje Amsterdam vervoerd, waar vervolgens een groep vrijwilligers en medewerkers klaar staat om aan de slag te gaan. Wat dit allemaal extra knus maakt, is dat de druiven worden gekocht bij een paar families waar de medewerkers van het Chateau een goede band mee hebben. Ze zoeken de verbouwers van de druiven op en deze mensen komen ook naar Amsterdam om te proeven en feedback te geven. De winery is op dit moment klein maar fijn. Aankomend jaar willen ze meer gaan produceren. En dit allemaal met een klein, passievol team.

chateau amsterdam

Het mooiste meisje uit de klas

Yes, tijd om te proeven. We proefden een chardonnay, syrah, tempranillo en een cabernet sauvignon. Wil jij ook één van deze Amsterdamse wijntjes proeven? Houdt de website in de gaten om te zien welke wijnen er (nog) zijn of komen.

Most beautiful girl in class

We begonnen met deze heerlijke chardonnay van druiven uit Italië. De wijn heeft een mooie gouden kleur, veel body en is heerlijk fruitig. We dronken de wijn met een stukje geitenkaas. Dat smaakte erg goed!

Nature’s Finest

Op naar de volgende: een biodynamische Syrah uit Frankrijk. De wijn is paars van kleur, qua body is deze minder dan ik had verwacht bij een Syrah. Hierdoor is de wijn makkelijk op zichzelf te drinken. We aten er natuurlijk wel wat bij: een stukje Gruyère (Zwitserse kaas).

The wild horse

Spaanse tempranillo. De wijn ruikt lekker fruitig en heeft 4 maanden op hout gelegen. Bij Rioja, waar veel mensen de tempranillodruif van kennen is dit veel langer. Hierdoor heeft de wijn echt zijn eigen smaak. We combineerden ‘m met een manchego kaasje, goede combi!

The man with te hat

Last but (definitely) not least: een Spaanse cabernet sauvignon. Een stevige jongen, intense kleur en de geur spatte uit het glas! We dronken deze krachtpatser in combinatie met een stukje overjarige kaas. Persoonlijk is dit mijn favoriet, samen met de ‘most beautiful girl in class’.

Welk nummer heb jij?

De etiketten van de wijnen vallen op. Ik vind ze tof en je ziet in een oogopslag wat voor wijn het is, uit wat voor jaar, hoelang ‘ie op hout heeft gelegen, waar de druiven  vandaan komen en nog veel meer. Op elke wijn staat handgeschreven welke fles jij te pakken hebt. Van deze fles chardonnay zijn er 738 gebotteld, ik ben nu eigenaar van fles 484.

chateau amsterdam

chateau amsterdam

Wel zo eerlijk

Leuk om te weten is dat ze er alles aan doen bij het Chateau om zo milieubewust mogelijk te werken. Van de druivenschillen die overblijven na het persen wordt grappa gemaakt door een distillateur bij een ander bedrijf. De flessen worden dichtgemaakt met natuurlijke wax en de wijnen zijn allemaal ongefilterd en vegan.

Binnenkort in de buurt van Amsterdam? Neem dan zeker eens een kijkje bij deze city winery! Pas wel op: je verlaat het Chateau waarschijnlijk niet zonder een flesje (of meerdere) mee te nemen. De ‘Most beautiful girl in class’ en ‘The man with te hat’ liggen nu lekker te rusten in mijn eigen chateau 😉