Champagne is bijzonder en dus super boeiend! Tijd om het eens van dichtbij te bewonderen. We zijn afgelopen dagen in Reims en Epernay geweest.
Het was erg leerzaam en indrukwekkend. Vanaf Middelburg is Reims zo’n 3,5 uur rijden. Wist je dat er meer dan 5000 merken zijn in Champagne? Reden genoeg om nog eens terug te gaan. Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen, ik vertel je over alle hoogtepunten in Reims en Epernay (de twee bekendste plekjes in de champagnestreek).
Wat is Champagne?
Champagne is een mousseerde wijn die uit de Champagnestreek komt. Champagne kan worden gemaakt van drie druivenrassen: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Vaak worden deze drie geblend, er bestaan ook champagnes van een of twee van deze druivenrassen.
Voordat een champagne in de winkel ligt heeft hij er al wat jaartjes opzitten. Zo moet elke fles minimaal 15 maanden rijpen in een van de vele kelders, voor ‘vintage’ champagnes is dit minimaal 36 maanden. Sommige flessen liggen wel zeven jaar of langer in de kelders. Hoe langer, hoe complexer en hoe meer ‘finesse’ 😉 Champagne wordt gemaakt via de methode traditionelle, dit bekent dat de bubbel ontstaat in de fles zelf. Binnenkort lees je hier meer over in een wie, wat, wijn!
Reims
Reims is een oude stad met o.a. een mooie kathedraal, maar we zijn er natuurlijk voor de champi. Hier vind je champagnehuizen zoals: Pommery en Veuve Clicquot. Binnen een dag kan je verschillende huizen op loopafstand bezoeken.
Taittinger
Het eerste champagnehuis dat we bezoeken is Taittinger. We’re lucky! We hadden niet gereserveerd maar konden nog mee met de tour die tien minuutjes later begon. Eerst kregen we een film te zien over het verhaal van het wijnhuis en toen gingen we de prachtige wijnkelders in, 12 meter onder de grond. Wauw, er ligt gewoon nog een heel dorp onder de stad Reims, vol met flessen champagne: groot, klein, oud en jong, je kijkt je ogen uit. Taittinger heeft zo’n 240 hectare wijngaarden en ongeveer 14 kilometer (!) aan kelders onder de stad Reims.
Na de tour van een uur voor 19 euro p.p. proefden we een glaasje brut. Heerlijk! Erg verfijnd bubbeltje. Dit vonden we één van de lekkerste deze dagen.
Veuve Clicquot
Vanaf Taittinger tippel je zo naar het domein van Veuve Cliquot, al van ver herkenbaar aan de oranje kleur. Ook hier deden we een tour met een glas champagne voor 26 euro p.p. Weet jij eigenlijk wat Veuve Clicquot betekent? In 1805 nam mevrouw Ponsardin, 27 jaar oud, het bedrijf over. In het logo herken je naast de V en C ook een P, De V van Veuve betekent weduwnaar, Clicquot was de naam van haar man en de P van Ponsardin, haar meisjesnaam. Voor de ingang van de kelders is een tuintje aangeplant met kruiden en bloemen die je kan ruiken in de champagnes. De kelders zijn prachtig. Ken je die houten ‘tafels’ waar flessen champagne in staan? Dit wordt gedaan om het bezinksel naar de dop te krijgen. Later wordt het bezinksel verwijderd. Deze methode wordt overal in de champagnestreek toegepast. De uitvindster van deze speciale ’tafel’ is mevrouw Clicquot-Poursadin! De tour was erg leerzaam. We vonden ‘m leuker dan bij Taittinger, dit kwam ook vooral omdat de gids veel enthousiaster was.
Pommery
Van buiten ziet het er indrukwekkend uit, van binnen heb ik geen idee. Helaas was er geen tour op het moment dat wij binnenstapte. Gelijk een tip: wil je een champagnehuis echt bezoeken, check dan eerst wanneer de tour is gepland 😉 Natuurlijk hebben we wel een flesje meegenomen voor thuis.
Epernay
De volgende dag vertrokken we naar Epernay, dit ligt ongeveer op een halfuurtje rijden van Reims. We vonden Epernay echt een leuke plek. In het centrum, rond de wijnhuizen zijn gezellige restaurants, barretjes en winkels te vinden.
Lafond
In Epernay vind je de Aveune de Champagne, een straat van 2 kilometer lang vol met wijnhuizen. We begonnen bij Lafond. Hier kwamen we toevallig langs, en daar waren we blij mee! Bij dit mooie wijnhuis, wat eruit ziet als een paleisje hebben we drie heerlijke champagnes geproefd voor 20 euro p.p. De eerste was een extra brut, hier zit 3 gram suiker in per liter. Hierdoor is het een droge, frisse champagne. Erg lekker als aperitief en bij vis/schaaldieren. De tweede was een brut met 9 gram suiker per liter, hierdoor is de champagne heel de dag door lekker om te drinken. Als laatste proefde wij een vintage uit 2008. Heel complex en veel meer body dan de eerste twee. Deze ging dan ook mee in de Mini naar huis.
Wat is een vintage?
Een vintage champagne betekent dat de champagne is gemaakt van de druiven van één goed wijnjaar. Het jaartal staat dan op het etiket. De kwaliteit van een vintage is hoog, je kunt een vintage dan ook een stuk langer bewaren dan een ‘normale’ fles. Bij normale champagne wordt de champagne gemengd met de reserves van voorgaande jaren om zo steeds tot dezelfde smaak te komen, er staat nooit een jaartal op. Zo, even een weetje tussendoor. Op naar het volgende glas.
Avenue de Champagne
Je kan heerlijk slenteren over de Avenue de Champagne, langs de prachtige champagnehuizen. Je kijkt je ogen uit. Er zijn hier veel verschillende bekende en (voor ons) onbekende merken. Helaas waren een aantal gesloten, achja, nog een reden om een keer terug te gaan. We stapte de A. Bergère binnen, een echt familiebedrijf met een kleine bar waar je gezellig aan een glaasje kan nippen. We proefden een champagne van 100% pinot meunier. Deze was geler van kleur. De geur van appel is goed te herkennen. Bij de eerste slok waren we verrast, toch zijn we geen grote fan. Het deed ons nogal denken aan appelsap met een bubbel 😉
Tussendoor hebben we natuurlijk bij verschillende plekjes gegeten en gedronken. Een leuk barretje om eens te bezoeken is C.comme. Bij binnenkomst lijkt het een winkeltje, maar achterin schuilt een gezellig barretje. Je kan hier allerlei champagnes proeven, niet op merk maar juist op soort. Bijvoorbeeld blanc de blancs, een champagne gemaakt van 100% chardonnay. Wij hebben alle soorten geproefd, tsja als je er dan toch bent… De lekkerste vonden wij de champagne met 90% pinot noir. Deze was lekker fruitig, het rode fruit spatte uit het glas.
Moët & Chandon
Na een heerlijk croissantje en een bak koffie bezochten wij de derde dag het grootste en misschien wel bekendste champagnehuis: Moët & Chandon. We deden een tour waar we de kelders bewonderde en een glas champagne proefde, voor 25 euro p.p. Een erg enthousiaste gids vertelde ons over de geschiedenis van de familie Moët & Chandon en na het zien van een filmpje, gingen we het ondergrondse dorp in. Dit blijft echt indrukwekkend om te zien. Moët & Chandon beschikt over 28 kilometer aan tunnels. In Epernay ligt in totaal 110 kilometer aan champagnekelders onder de grond, wow! Er staan zelfs stoplichten in de tunnels. De tunnels zijn verbonden met elkaar waardoor je eventueel van het ene naar het andere champagnehuis kan lopen/rijden. Helaas is het niet toegestaan of de bedoeling om dit als bezoeker te doen. Na de tour hebben we een vintage fles uit 2012 gekocht. Deze kan je nog 7 jaar in de kast bewaren, of dit lukt is de vraag.. Buiten hebben we nog even stil gestaan bij het beeld van Dom Pérignon.
Dom Pérignon was een Franse monnik die veel heeft betekend en uitgevonden in de wereld van champagne. Hierover later meer in de wie, wat, wijn!
Dit was in een champagnedop (haha) onze ervaring van het champagnegebied. We hebben een paar topdagen gehad, zeker een aanrader! Heb jij een favoriete champagne? Ik wens jullie allemaal alvast een spetterende jaarwisseling, tot in 2019!