blogpagina

Review rode wijn: Carménère, Lidl

Zaterdagavond, na een dag tegels leggen in de volle zon bij de schoonfamilie is het ’s avonds tijd om even lekker te relaxen. Op de bank met een spannende serie, lekker hapje en een goed glas rode wijn. Deze keer koos ik voor een rode wijn van de Lidl. Houd je van een volle, stevige wijn? Lees dan zeker even verder.

Deze wijn is echt geen ‘slobbertje’, wanneer je van een stevige, droge rode wijn houdt of een match zoekt met je lekkere stoofpot, is dit een aanrader.

Geur & kleur

De geur van deze wijn is zeer aanwezig, hij ruikt heerlijk naar rijp, rood fruit en als je goed ruikt voel je het pepertje lichtjes in je neus kriebelen. De wijn heeft een donkerrode kleur, de randen van de wijn zijn een beetje waterig en hebben een robijnrode kleur.

carménère

Smaak – wijn & spijs

Omdat deze wijn zo stevig en complex is, is deze goed te combineren met sterke smaken. Wanneer je deze wijn drinkt bij bijvoorbeeld een frisse salade, proef je amper meer wat van je eten. Natuurlijk is de wijn het belangrijkst, toch zonde van de maaltijd 😉

Wat eet ik bij de borrel?

Ga bij de borrel bijvoorbeeld voor een lekkere oude kaas of brie. Olijven of een droge worst matchen ook goed bij deze wijn.

Wat eet ik bij het diner?

Eten met veel smaak zoals: stoofpot, wild, pittig eten en biefstuk.

Reserva Privada?

Misschien heb je het wel zien staan op het etiket van deze wijn: ‘Reserva Privada’. Wat betekent dit eigenlijk? Dit is een kwaliteitsaanduiding. In elk land gelden weer andere regels voor wanneer en waarom de term reserva gebruikt mag worden (sommige landen gebruiken het niet of hebben andere termen). In Chili moeten wijnen minimaal 12% alcohol hebben en mag de naam ‘Reserva Especial’ alleen worden gebruikt wanneer de wijn hout gelagerd is. De hoogste kwaliteiten mogen als ‘Reserva Privada’ of ‘Gran Reserva’ worden verkocht. Bij ‘Gran Reserva’ is houtlagering verplicht, bij ‘Reserva Privada’ niet. Je hebt hier dus een wijntje te pakken met een goede kwaliteit.

Valle Central

Valle Central, het gebied waar deze wijn vandaan komt, begint onder Santiago en eindigt 400 kilometer zuidelijker. Dit gebied wordt als het kerngebied van de Chileense wijnbouw gezien. Deze streek heeft een warm mediterraan klimaat, de zomers zijn droog. De vele hoogteverschillen en temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor weelderige, stevige, complexe wijnen.

Proefnotitie

[table id=8 /]

 

cheers